Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Színes led égő (izzó ledes lámpa)

2012. május 16. 21:21 - Kinai cuccok blog

A ledes technológiák rohamosan fejlődnek, így sokan váltanak hagyományos vagy takarékos égőről a ledes fényforrásra.
Sajnos az igazán fényes ledek ára csillagászati, így az amelyikkel maradéktalanul ki lehetne váltani egy 60W-os izzót, még elérhetetlen átlag felhasználásra. A fejlődésnek köszönhetően évről évre jobb ledes égőket kapni így nem érdemes drágán vásárolni, mert soha nem hozza be az árát. Az olcsóbbaknak pedig a fényereje kicsi. Ezért is én inkább hangulat világításra használom őket.

Vásároltam egy 9 Wattos 2 millió színű színes ledes égőt. A dobozban egy távirányító és maga az égő volt. Beszerelése 1 perc volt, csak kicsavartam a régi égőt és becsavartam a ledeset. Fényereje tényleg csak hangulat világításra jó, illetve arra hogy azonnal legyen fény mert a takarékos égőknek kell 2-3 perc mire rendes fényt adnak. A távirányítón 16 előre beállított szín van, ezen kívül RGB színeket lehet kikeverni. Azonban a 16 színből is csak 3-4-et használok mert a többinek nincs valami kellemes fénye így bőven sok a 16 is. Az RGB-s színkeverést pedig soha nem próbáltam. Fehérre fényre téve -amikor mind a 3 led világít- a legerősebb, kb. 30-40 Wattos hagyományos égőnek felel meg, így legalább 3 darab kellene hogy elfogadható fényt kapjunk, ennek ára azonban igencsak borsos lenne. A távirányító elég sok szögben működik, nem kell közvetlenül az égőre irányítani. Az égő körte alakú, benne van maga az infra vevő is, így nem áll ki semmilyen drót belőle. A távirányítón még van néhány funkció aminek nem sok hasznát veszi az ember. Lehet állítani a fényerőt de mivel amúgy sem erős a fénye én mindig a legerősebben használom. Lehet stroboszkóp szerűen villogtatni illetve színátmenetet kapcsolni. Ezek inkább kirakatba való funkciók, otthon a nappaliban inkább idegesítő. (hacsak nem partira veszi valaki) Ami nem volt elsőre egyértelmű a használatában hogy a villogás és a színátmenet sebessége a fényerő gombbal szabályozható.

Az égőn méretes hűtőborda található ami azt jelenti hogy melegszik erősen. Ezáltal nem is olyan takarékos mint gondolná az ember. Figyelembe véve a fényerejét, a fogyasztása a 40W-os égőnek csak a negyede, nem pedig a sok helyen általánosan megadott tizede. Az égő burája 3 ponton vagy rögzítve a foglalathoz, ez azonban nem olyan erős, nem szabad erőltetni ha beleszorul mert kiszakadhat. (nekem kicsit elfordult, de attól még nem ment tönkre)
 
Két érdekességet is tapasztaltam a használat során. Az egyik hogy fehér fénynél (mikor mindegyik led világít) vízszintes irányban minden tárgy árnyékának egy piros, zöld, kék kerete van mivel mivel a 3 led egymás mellett van és a különböző szögben állnak, így van olyan pont ahol nem minden led van kitakarva, vagy nem minden led fény látszik. Ez nem zavaró csak érdekes. A másik szintén egy fizikai jelenség ami a színekhez kapcsolódik. A különböző színeket használva a tárgyak színe is megváltozik a komplementerek mentén. Pl. a vörös fényben a vörös dolgok fehéresnek, a sárga tárgyak pirosasnak, a zöld dolgok feketének hatnak. Zöld fényben a piros dolgok lesznek feketék. Vicces hatás hogy emiatt magán a távirányítón lévő színes pöttyök is elszíneződnek és nem azt a színt mutatják amit kapcsolnak :)
 
Összességében nagyon teszik az égő de senki nem várjon tőle nagy fényerőt. Hangulat világításnak viszont tökéletes így mindenkinek ajánlom!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr704524584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása