Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Kurblis USB töltő, tekerős mobiltelefon akkumulátor vésztöltő

2013. január 13. 17:39 - Kinai cuccok blog

Kurblis tolto 5.jpgE heti tesztben egy hordozható USB-s telefon vésztöltőt mutatok be. A készülék bármilyen USB-s eszközt képes (lenne) tölteni aminek elég az általa leadott (parányi) energia. Kicsi, könnyű és nálunk lehet ha rászorulnánk, ne maradjunk le blog cikkeiről ha már lemerülne az akkumulátor! :)

Gondoltam sokkal látványosabban lehet bemutatni videóban ezt a kis kurblis vésztöltőt ezért elkészítettem első felvételemet a blogon! :)

Érdemes full HD-ban nézni, mert az áramerősség mérő számai nem túl jól láthatóak.

Mindig is is kíváncsi voltam hogy mennyire használható ez a töltő ezért egy áramerősség mérővel teszteltem hogy percenként x tekerés mennyi áramot ad a készülékeknek. A kijelzés az egy óra alatti töltést mutatja.

120 tekerés 50 mA-rel tölti óránként vagyis percenként kevesebb mint 1 mA-t tölt,
160 tekerés 150 mA-rel tölti óránként vagyis percenként kb. 2.5 mA-t tölt. Tovább fokozva max. 250 mA körül tudtam kihozni belőle ami még így is csak 4.1 mA percenként de ezt a tempót fél percnél tovább nem bírja az ember. A tekerés és töltés aránya nem lineáris, minél gyorsabban tekerjük, annál gyorsabban nő a töltés nagysága.

Mivel egy telefon átlagos akkumulátora 1200 mA körül van, látható hogy kismókusok vagy mini vízimalom nélkül ezzel az eszközzel reménytelen teljesen feltölteni telefonunkat. Egy átlagos mobil töltő kb. 400 mA-rel tölt és így is kell neki 2-3 óra hogy teljesen feltöltsük a telefonunkat. De mire elég akkor? Elsősorban játszani. Ha teljesen lemerült a telefonunk, egy okostelefont bekapcsolni is kb. fél perc ami alatt hatalmas az áramfelvétele, pont azt az energiát veszi el amivel még tudnánk hívni. Ezzel a kis töltővel max. 2-3 percig tekerhetünk mert kis mérete miatt egyszerűen begörcsöl a kezünk a tekeréskor. 3 perc Tour de France hajrába beillő tekeréssel is max. 10-12 mA-t kap a készülék amit valszeg el is használ mire bekapcsolódik és felépíti a hívást. Egyetlen esélyünk hogy még nem kapcsolt ki és úgy töltünk rá. Ha többen vagyunk, akkor esélyeink megsokszorozódnak! (Már csak azért is mert valakinél csak lesz még egy kis energia a telefonjában)

Összefoglalva remek játék de hamar megunja az ember. Használhatósága pedig erősen megkérdőjelezhető.
Ha jobb fogása lenne, nagyobb lenne a hajtókar amivel több ideig tudnánk tekerni, akár működhetne is.

De addig is inkább hordjon magánál az ember egy ceruza elemekkel is működő töltőt.

Környezet barát terméknek hirdetik, de tekintve hogy Kínában hegyeket mozgatnak meg a nyersanyagért hogy aztán szorgos kezek óránként egy dollárért össze szereljék, majd a fél földet áthajózva (nem kevés olajat elhasználva) elhozzák hozzánk azért hogy percenként néhány milliampert kitekerhessünk magunkból nem kimondottan környezetkímélő megoldás. De a neve nagyon találó, ha már ez az utolsó esélyed akkor tényleg vészhelyzetben vagy! :)

Ami tetszett: Ismét feltalálták a dinamót, oktató eszköznek jó, megtanuljuk értékelni a kész energiát :)

Ami nem tetszett: Csak mókázásra jó

 

6 komment
Címkék: teszt műszaki

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr125015980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.01.29. 09:11:53

:D

Na ezzel is csak az töltsön telefont, akinek két anyja lakik egy utcában...

potyo2 2014.09.04. 11:12:07

Mi az, hogy 150mA-el tölti óránként? 150mA az áramerősség, annak nincs köze az időhöz. Ha már mérünk, akkor nem kellene ilyen nagyvonalúan bánni a mértékegységekkel.

Anjus 2014.09.04. 22:54:51

Már kezdtem örülni ,hogy van egy használható,dinamos töltő ami egy vészhívásig használható,de sajnos mégsincs, ez elszomorító,vagy csak ez a kínai vacak kapható nálunk?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.09.05. 23:02:22

@potyo2: Számomra nem derült ki mivel is van a problémád és a helyes megoldást sem hallhattuk.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.09.05. 23:14:32

@Anjus: Én amióta kipróbáltam inkább a külső aksitöltőkre szavazok, ezek a tekerős bigyók csak arra jók hogy a pár milliampert fogyasztó eszközök (gyenge ledes lámpa, rádió) működjenek róla.

CBHonda · http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_CB_series 2014.12.08. 09:38:45

@potyo2: Valószínűleg a "h" betű nem tette oda, azaz 50mAh-val tölt a kütyü 120RPM -el tekerve. Mivel a töltésmérője is ezt jelzi ki leírása szerint. Így már helyreáll a világ rendje, tehát: 120RPM-> 50mAh-nak megfelelő töltés, ami 0.83A pillanatnyi áram.

A kütyü amit használ integrálja a pillanatnyi áramot és kiszámloja, hogy egy óra alatt mennyi mAh jut az akksiba. Végül is olyan, mint egy villanyóra, csak nem kWh -t mér, lemaradt a feszültséggel való szorzás :) Így is jó cucc, akkuknál RC hobbynál hasznos lehet.
süti beállítások módosítása