Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A klónok támadása - VKWorld Z3310 a Nokia 3310 árának negyedéért - Teszt

2017. szeptember 24. 18:00 - Kinai cuccok blog

zkworld-z3310-nokia-3310-telefon-butatelefon-teszt-nkia-klon-osszhasonlitas-02.jpgAz új Nokia 3310 híre gyorsan körbejárta a világot. A nagy érdeklődésre való tekintettel várható volt, hogy gyorsan rámozdulnak a kínai gyártók és elkezdik gyártani a klónokat. Mivel relative drágán adják az eredeti Nokia 3310-et (itthon kb. 20000 forint) így árban könnyen alá tudnak ígérni. Hardveresen sem túl combos, így azon is tudtak javítani, csak hogy elmondhassák, az övüké jobb, persze a költséghatékonyság szigorú figyelembe vételével.
Így az eredeti 1200mAh-ás akkumulátor helyett a VKWorld készülékébe 1450mAh-ás került. A Nokia 16MB, a VKWorld 32MB memóriát rakott a készülékébe. Igaz, a Nokia 32GB-ig, a VKWorld 8GB bővíthető csak. Szerencsére mindkettő csatlakozója microUSB-s.

Mivel ezeket a telefonokat senki sem a csúcshardver miatt veszi, így ezek az eltérések nem olyan fontosak, inkább marketing szempontból jók.

A doboz

A doboz a szokásos színes telefondoboz a termék képével és néhány tulajdonságával. Benne a telefon és egy microUSB csatlakozós, 500mAh-ás fali töltő található. A töltő kis teljesítménye miatt mást telefont nem érdemes tölteni vele.

Kinézet

A készülék kinézetében nem sok újdonság van, egyszerűen lemásolták a Nokia 3310-es stílusjegyeit. A színválasztéka is hasonló. A két készülék méreteiben eltér, a VKWorld kicsivel nagyobb, így látható, hogy nem hamisítványnak szánták, hanem csak "pont ugyanaz jutott eszükbe" nekik is. És ha már hasonlóan néznek ki, a típus szám hasonló lett. De hogy valóban nem akarnak hamisítványnak látszani, az a képernyő alatt látható hatalmas VKWorld feliratból is (Ellentétben sok más olyan klóntól, amelyiket eredetiként árulnak).
A telefon lekerekített, jó fogású, enyhén csúszós műanyagból készült. A hátlapja levehető, az előlap nem.
A kijelzője a Nokiához hasonlóan 2,4 colos, felbontásuk ugyanakkora. A Nokia kijelzője mintha kicsit szebb lenne, de lényegében ugyanolyanok. A gombok nagyobbak a Z3310-en, nyomásuk is hosszabb, de finom járásúak. Háttér világításuk zöld, míg a Nokiában fehér. A Nokia 3310-en a billentyűk kisebbek és tejfölös doboz szerűek, nagyon finom járásúak, néha nem is érzi az ember, hogy megnyomta-e. A gombkiosztásuk is egyforma, de mivel a VKWord készülékén nagyobbak, így kicsit könnyebb nyomni őket. Ez főleg a navigáló gomboknál hasznos.
A VKWorld készülékén a felül egy kis lámpa található, mely hasznos, bár van vaku is a kamera hátlapján. A Nokia készülékén felül, a VKWorld készülékén alul található a microUSB csatlakozó. A VKWorld készzülékén alul van még a fülhallgató kimenet és a mikrofon. A hátlapon a kamera, egy kis led és a hangszóró nyílása található.
A kijelzőn a felső sávban a térerő, a hang üzemmód, az óra és a töltöttség jelző van. A töltöttség jelző 7 sávra van osztva, így pontosan látni, hogy mekkora a készülék töltöttsége (A régi Nokiákon csak 4 sáv volt és az is pontatlanul mért).

zkworld-z3310-nokia-3310-telefon-butatelefon-teszt-nkia-klon-osszhasonlitas-kepernyo2.jpg

A főképernyőn az idő, dátum, a mobil hálózatok láthatóak. Ezen információk állíthatóak. Kijelzi még a hívások és az üzenetek számát.
A készüléknek a Nokiához hasonlóan eltávolítható a hátlapja, a klasszikus lepattintom a műanyagot érzéssel.
A készülék 2 normál méretű SIM kártyát fogad, illetve microSD kártyával bővíthető.

Beüzemelés

A beüzemelés nem volt zökkenőmentes. A készülék hátlapján egy matrica található, melyen az áll hogy a használat előtt távolítsuk el az akkumulátor csatlakozóin található matricát. Ilyen matrica viszont nem volt. Ez még nem volt akkora gond, viszont a készüléket sem tudtam bekapcsolni. Nem tudtam hogy a két dolog összefügg-e. Kimértem az akkumulátort és az töltődött rendesen, így már csak a bekapcsolást kellett megoldani. Rájöttem, hogy a telefon jellel ellátott gombok alsó része, mintha kétállású lenne, kicsit és erősebben is le lehet nyomni. A bekapcsoláshoz dupla kattanás kell. Így már sikerült bekapcsolnom és elmúlt a szokásos para a garanciális ügyintézésről. A SIM kártya behelyezése sem ment probléma nélkül, mert nem mutatja, hogy kell belerakni. Első próbálkozásra nem sikerült és felmerült bennem hogy még sem normál méretű SIM kártya kell bele, hanem kisebb. Ránézésre is jobban illeszkedne és az érintkezők is feljebb kerülnének. Aztán mégiscsak megpróbáltam fordítva és az úgy már jó volt (a SIM kártya élletörése lefelé néz). Leküzdve a SIM kártya aktiválásának problémáit, a halottakat is felébresztő hangerővel jelezte az SMS érkezését. Hangereje tehát van, rádió vagy zene hallgatásakor jól jöhet.

Használat

Akinek 10 éve is volt mobiltelefonja, annak nem sok meglepetést tartogat ez a készülék. A navigáció és az igen/nem gombok gombok használata magától értetődő. Bár néha akaratlanul is rányomunk a kijelzőre. A telefont feloldani a bal felső, majd a csillag gomb megnyomásával lehet (a képernyőn jelzi is hogyan kell). 
Több gyors gombot is be tudunk állítani. A csillag gombot hosszan nyomva a rádiót tudjuk bekapcsolni. A kettős kereszt hosszan nyomásával a hangüzemmód állítható néma, rezgés vagy hangos üzemmódra.

A menü a Nokiától eltérően nem lista hanem menüpont alapú, vagyis egyszerre csak egy menüpontot látunk és azon tudunk léptetni. Sokkal kevesebb menüpont is van a készülékben. Messaging, Organizer, Multimédia, FM, Games, Settings, Cal logs, Contacts, Profiles. Szándékosan nem magyarul írtam, mivel a készülékben nincs magyar nyelv, ami szerintem nagy hiányosság, mivel az egyik célközönség pont az idősebbek lennének. Angol, francia, orosz, olasz és német nyelv közül választhatunk. Régi reflexből a következő amit megnéztem a játék menüpont volt, ahol a megszokott kígyós játék van. Ezenkívül még egy Facebookot és egy opera minit megnyitó menüpont található.
A menüpontok közül a messaging az SMS kezelésére szolgál. Az Organizerben a saját fájlok, bluetooth, naptár, elemlámpa, számológép és az ébresztő található. A multimédiában fényképezőgép, videófelvevő, zenelejátszó, videó lejátszó, hangfelvevő és a képnézegető található. Mivel a készülék memóriája csak a rendszer számára elegendő, így ezen funkciók használatához bővítenünk kell. A következő fő menüpont az FM rádió, aminek használata magától értetődő, a játékok menüpontról már volt szó. A beállításokban kevés dolgot állíthatunk. Hívásbeállítások, telefonbeállítások (dátum és idő, nyelv, gyorsgombok, automatikus bekapcsolás, gyári adatok visszaállítása), képernyő beállítások, biztonsági beállítások, és a kapcsolatok találhatóak.

zkworld-z3310-nokia-3310-telefon-butatelefon-teszt-nkia-klon-osszhasonlitas-konfig.jpg

A főmenü utolsó pontjai pedig a híváslista, kapcsolatok és a profilok, utolsó főmenükben pedig a profilokat (hang) állíthatjuk.

A mai telefonokban a kamera minősége az egyik legfontosabb paraméter. Ebben a készülékben egy két megapixeles kamera található melynek minősége is a 10 évvel ezelőtti kamerák színvonalkát idézi. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam, inkább csak az információ megörökítésére szolgál. A böngészésre az opera minit tudjuk használni, természetesen a mai weboldalak nagy része igencsak korlátozottan jeleníthető meg.

A készülék üzemideje nagy, specifikáció szerint 150 óra. A tapasztalat szerint is bőven bírja az egy hetet, akkor is ha néha nyomogatjuk (nálam 1 hét alatt csak a felére esett a töltöttség kijelzője).

Összegzés

A készülék nem akar több lenni, mint egy hagyományos, elsősorban telefonálásra használt eszköz néhány extrával. Mérete nagyobb mint a Nokia 3310, minősége kicsit gyengébb, kevesebb dolgot is tud. Viszont 5000 forintért tökéletes. Vésztelefonként remekül használható, ezért felesleges egy másik, gyorsan merülő, drága  okostelefont tartanunk. Ideális lenne még a szülőknek vagy nagyszülőknek, ha ismerné a magyar nyelvet.

Ami tetszett

- Retro feeling
- Hosszú üzemidő
- Olcsó ár
- Megfelelő minőség

Ami nem tetszett

Hol kapható

A VKWorld Z3310 telefon a GearBest-en és a Banggood-on akciósan kevesebb mint 5000 Forintért kapható.

Sok más telefon is kapható pár ezer forintért a GearBest-en és a Banggood-on.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr2012878390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.10.11. 15:02:59

@ezmegmi: Köszönjük az infót!!! :) Ki is próbálom!

ezmegmi 2017.10.11. 15:07:01

@Kinai cuccok blog: kíváncsi vagyok, az enyémet még nem adták fel, így nem tudtam kipróbálni se :)
süti beállítások módosítása