Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Orvibo S20 okos dugalj - Teszt

2018. február 01. 21:00 - Kinai cuccok blog

WIFI, 220V 230V okos csatlakozó, távfelügyelet

orvibo_s20_okos_dugalj_teszt_wifi_220v_230v_okos_csatlakozo_tavfelugyelet-03-a.jpg

Ha távolról szeretnénk ki vagy bekapcsolni eszközeinket, akkor kiépíthetünk egy komplett okos otthont. Ha viszont csak egy eszközt szeretnénk távolról kapcsolgatni, akkor elegendő egy okos konnektort vennünk, mely a WIFI hálózatra felcsatlakozva az internetről bárhonnét elérhető. Az Orvibo S20-as egy Ilyen eszközt. Lássuk mit tud!

 

 

A doboz

Az eszköz egy jópofa fehér és zöld színű dobozban érkezik. Ezt felnyitva maga az S20 fogad, egy angol nyelvű használati utasítással és egy garanciajeggyel a tálcája alatt. Már itt is látszik, hogy az Orvibo ezt a terméket a tehetős nyugatnak szánta, ugyanis áldoztak egy jó minőségű dobozra, illetve a használati utasítás angol fordítása is a jobbak közé tartozik.

Kinézet

Az S20 modern megjelenést kapott. Egy átlagos elosztóhoz képest nagyon kis formás, és a szürke márkanéven is szépen megcsillan a fény. Az alsó részén található egy gomb, amivel manuálisan is tudjuk ki/bekapcsolni, amit a közepén található piros/kék színű fény jelez.

orvibo_s20_okos_dugalj_teszt_wifi_220v_230v_okos_csatlakozo_tavfelugyelet-01.png

Beüzemelés

Az eszköz vezérléséhez szükségünk van a WiWo nevű appra. A beüzemelés zökkenőmentes, amint áram alá kerül az S20, automatikusan csatlakozik a legerősebb wi-fi hálózathoz. Ezután az app másodpercek alatt felismeri az eszközünket és meg tudjuk adni hálózatunk jelszavát, vagy átterelni egy másikra, ha automatikusan rosszat választott. Amint ez meg van, már meg is jelenik az S20 a Device list menüpont alatt.

orvibo_s20_okos_dugalj_teszt_wifi_220v_230v_okos_csatlakozo_tavfelugyelet-02.png

Használat

orvibo_s20_okos_dugalj_teszt_wifi_220v_230v_okos_csatlakozo_tavfelugyelet-04-a.jpgAz S20 használata gyerekjáték. Én magam Christmas lights-nak neveztem el az eszközt a WiWoban, ami meglepő módon a karácsonyi égőket vezérli. De természetesen több eszközt is vezérelhetünk egyszerre, így létrehozva egy okosotthont.

A funkciók listája nem túl hosszú, hiszen mégis csak egy telefonról vezérelhető időkapcsoló konnektorról, dugaljról beszélünk (megjegyezném, nem villanyszerelőnek tanultam, az interneten rengeteg néven elérhető hasonló termék). Az app segítségével ki/be tudjuk kapcsolni az S20-at, visszaszámlálót és időzítőt tudunk beállítani hozzá.  Én pl. a karácsonyi égőt automatikusan minden este éjfélkor ki -, majd reggel 9-kor újra bekapcsoltam segítségével. A működéshez az S20-nak és a telefonunknak is rendelkeznie kell interneteléréssel, de nem szükséges azonos wi-fi hálózaton lenniük.

Összegzés

Nemrég olvashattatok egy Xiaomi okosotthon tesztet Murzil tollából. Nos, ha rákaptatok a home automation-re (az otthon automatizáció magyarul elég bénán hangzik szerintem) az S20 helyett én a nagytestvérét ajánlom, ami a B25 nevet viseli. Ez már Amazon Alexa kompatibilis, illetve működik az Orvibo többi okostermékével is a Home Mate rendszeren keresztül.

Ha ez viszont nem érdekel, csak a mobilodról szeretnél lámpákat kapcsolgatni, akkor olcsóbb és egyszerűbb megoldás lehet az S20. Ez is tökéletesen működik, nekem nagyon bejött.

Ami tetszett

- csomagolás
- dizájn
- zökkenőmentes működés (ez a mostanában általam tesztelt cuccok nagy részéről nem mondható el, szóval már ez is nagy szó)

Ami nem tetszett

-

Hol kapható

Az S20 ezeken a helyeken kapható, kb. 20 dollárnál kezdődik az ára. Azonban elképzelhető, hogy ha az S20-at is rendeled, akkor is a B25-öt fogja kiszállítani az adott forgalmazó, amire több fórumon is felhívták a figyelmet, ugyanis az S20 kifutóban van.

AliExpressEbayGearbestBanggood

B25

AliExpressEbayBanggood

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8313625220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vavhab 2018.02.02. 16:21:04

Sonoff termekcsalad joval olcsobb ennel. Raadasul ESP8266 van bennuk szoval mehet ra a ucstom firmware monjuk ESPeasy utanna meg azt csinal az amber vele amit akar. \o/

vmack 2018.02.02. 20:44:06

@vavhab: köszi a tippet! máris beszerzek belőle én is. termosztátot is tudsz mondani ami jó áron van és mehet rá a ESPeasy?

vavhab 2018.02.02. 23:18:36

@vmack: veszel valami ESP8266 varianst, hozza egy DHT22 sensort meg valami relet amivel kapcsolgatod a klimat. :)

$pi$ 2018.02.03. 08:05:30

orvibo s20: Ezt lehet android meg iphone nélkül is vezérelni, van hozzá python script. Nem érdemes amúgy megvenni, mert drága és nem túl jó a szoftvere.
orvibo b25: Ezt nem lehet scriptel vezérelni, de egyébként ugyanaz, mint az s20. A router átirányáításával lehet számítógépről vezérelni, elég gáz.
sonoff s20: Flashelni kell rá normális firmware-t (pl. tasmota) és akkor kitűnően vezérelhető, mqtt-ről, webböngészővel, curl-el. Megbízható. Fele annyiba kerül mint az orvibo. Vannak más, kompatibilis tagjai is a családnak, pl. sonoff basic, sonoff th10, sonoff 4ch. Mindenképpen javaslom, hogy megnézni milyen termékek vannak az ebay-en, mert sokféle van és azt érdemes megvenni, ami a legjobban megfelel az igényeknek.

$pi$ 2018.02.03. 08:08:18

@Gábor Pali: "Talán a világ másik végén élve hsználhatnám, de a szövegedből, a lelkesedésedből nem derül ki, h Mo-n nem nagyon érdemes megpróbálni konnektorba dugni."

Ha beírod az ebay-be, hogy "orvibo s20 eu" találsz olyat, ami nálunk használható. A képen az angol változat van, azt csak adapterrel lehet használni.

Bár én tervezem, hogy felszereltetek pár angol konnektort, de én mondjuk nem vagyok egy szokványos ember ezekben a dolgokban. :)

$pi$ 2018.02.03. 08:32:51

@Gábor Pali: "Azonkívül kb. 700 HUF-ért vehetsz, igaz, mechanikusan vezérelt órás dugaszt, amibe ha beledugod a karácsonyfa égődet"

Számomra a nagy előny ezeknél, hogy wifi-n keresztül tudom őket vezérelni programból, mégpedig nagyon egyszerű programból. Amiket aztán egy weblapon kattintással indíthatok. Rákattintok egy gombra, és felkapcsol a világítás bizonyos helyeken. Nyilván nem éltbevágóan fontos dolgokról van szó, de jópofa.

bl4ze 2018.02.03. 11:21:39

Ez az s20 nagyon régi. Van új EU verzió, az a HomeMate appot használja, és földelt.

$pi$ 2018.02.03. 11:44:48

@bl4ze: A B25. Sajnos megváltoztatták a protokollt és ahhoz nincs kompatibilis Linux-os parancssoros program. Akkor meg ha nem tudom parancssorból vezérelni mi mértelme van? Tudom nyomogatni a telefonról? Frankó, de igazából az csak egy kis része az egésznek, a lényeg az automatizálás, nem?
süti beállítások módosítása