Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Euni ES808 elektromos roller - Teszt

2018. június 01. 11:00 - Kinai cuccok blog

xiaomi-es808-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-varosi-kozlekedesi-eszkoz-10.jpgA Xiaomi rollerével kapcsolatban mindenkinek az általunk is tesztelt és szeretett Xiaomi M365 jut eszébe, mely ár/érték arányban valóban az egyik legjobb roller. Apró hibáit a remek teljesítménye ellensúlyozza. De ha rollert szeretnénk venni, érdemes körülnézni a többi elektromos roller között is, melyeket más koncepció mentén tervezve akár számunkra jobban megfelel.
Az Euni név nem sokak számára ismerős, pedig ez is az egyik olyan márka, melyet a Xiaomi a szárnya alá vett, így sokszor Xiaomi Euni névvel hirdetik. Lássuk mit tud!

A doboz

Mivel nagy testű rollerről van szó, a doboz is méretes és súlyos. A dobozban a roller mellett a leszerelt kormány, imbuszkulcsok és a leírás található.

Kinézet

Csak fehérben kapható (képeken látni más színben is), a csúszásgátló fellépő pedig fekete színű. A kormány magassága nem állítható és szokatlanul széles, szélesebb mint az M365-é. A lámpa alul, a sárhányón helyezkedik el, követi a kerék irányát. Bal kéz felől van egy fékkar, jobb oldalt a gyűrűs gázkar és egy kilométer óra. A töltőnyílás a lábtartóban található, balról. A kerekek tömlősek, a motor az első kerékben található. Az akkumulátorok a lábtartóban vannak elhelyezve. Hátul csak bal oldalt van lámpa, így jobbról kevésbé látható.

xiaomi-es808-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-varosi-kozlekedesi-eszkoz-01.jpg

xiaomi-es808-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-varosi-kozlekedesi-eszkoz-02.jpg

Üzembe helyezés

A roller kormánya a roller mellé volt fektetve, a kettőt a fék és a kilométer óra bowdene kötötte össze. Nekünk csak annyi dolgunk, hogy a kormányt a leszorítók segítségével a helyére tegyük. A kerékpárokhoz hasonló felfogatásnak köszönhetően a kormányrúd dőlésszögét a nekünk kényelmes szögbe tudjuk állítani.
Ezután már csak tölteni kellett a rollert.

Használat

A rollert a lábtartó előtt, a kormányon lévő széles, U alakú reteszt meghúzva lehet összecsukni. Összecsukáskor kibújik két minigörgő, melynek segítségével egyenletes felületen kényelmesen lehet húzni, nem billeg jobbra balra.
Nincs lábtámasza, de félig is összecsukva megáll egyenesben. Így viszont nem túl stabil, szerintem egy oldalsó támasz jobb lenne.

xiaomi-es808-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-varosi-kozlekedesi-eszkoz-13.jpg

Kinyitni a talp felőli végen található kis karral lehet.

Induláskor a többi rollerhez hasonlóan kicsit el kell rugaszkodni és kb. 5km/h sebességnél bekapcsol a motor. Gázt adni a kormány jobb oldalán található gyűrű sebességével lehet. Szokatlan megoldás a többi rollernél megszokott hüvelykujjas megoldáshoz képes, de a használatát gyorsan meg lehet szokni. Mivel a kormány és a gázt adó gyűrű egy síkban van, a mutató és hüvelykujjunkkal fogva, a kormányt pedig a többi ujjunkkal markolva hosszútávon is kényelmesen tudjuk tartani a sebességet.

A kormányrúdon van még egy LCD kilométer óra, mely a legjobb az eddig látott rollerekhez képest. Méri a sebességet, a töltöttséget, a megtett kilométert is, sötétben pedig a kékes háttér világítás teszi jól láthatóvá az értékeket.

xiaomi-es808-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-varosi-kozlekedesi-eszkoz-15.jpg
A kormányrúd bal oldalán található a fék, mely a hátsó tárcsaféket működteti. Kicsit meghúzva először az elektromos féket kapcsolja be, mely egyben visszatölti az elvesztegetett energia egy részét. Erősebben meghúzva pedig a hátsó tárcsafék is fogni kezd. A fék használatakor a hátsó lámpa féklámpaként is működik. Az egész megoldás zseniálisan működik!

A teljesítménye elmarad az M365-től, 25km/h helyett csak 20 km/h-át tud, a gyorsulása is kevesebb. 90 kilónál csak lassan éri el a maximális sebességét, az emelkedőket sem bírja, ezért inkább max. 70 kiló súlyig ajánlom.  Kisebb súllyal viszont szépen megy.

Rugózás nincs benne, de a tömlős kerekek szépen csillapítják az egyenletlen útfelületet és repedéseket.

Súlya 13 kiló, így cipelni nem könnyű. Az összecsukás után is elég nagy méretű, de a csuklópont elhelyezkedése miatt a kormány és a lábtartó rész egymással párhuzamosan helyezkedik el, az M365 háromszög alakzatához képest jobb kialakítású.

Az alkalmazás nekem a telepítés után egyszer sem indult el, mindig váratlanul leáll. Más mobilon próbálva rendben működött. Bár nem szoktam nézegetni az alkalmazásokat, mégis jó lenne, ha menne. Az alkalmazásban van záró funkció, mely nm engedi a rollert bekapcsolni és illetéktelen használat esetén megszólal egy riasztó. (ezt sajnos nem tudtam kipróbálni)

Ha bekapcsoljuk a világítást, akkor elől fehér fénnyel, hátul pedig pirossal világít. Kikapcsolt világítás mellett a hátsó lámpa féklámpaként működik.
Az első világítás erőssége elfogadható, fénye előre vetít. 2-3 méterre látni vele az utat is. Számomra érthetetlen, hogy miért nem szerelnek a rollerekbe egy 500 forintos XML U2-edledet, mellyel nem csak látszódunk, hanem jól is látunk. Kátyús úton sokat számít.

Tölteni kb. 4 órát kell, a lábtartó bal oldalán található nyíláson keresztül. A nedvességtől egy gumis dugó végi, mely ha menet közben nincs a helyére nyomva, pár út alkalmával leszakad és elveszik. Az elhelyezése nem a legjobb, kicsit kényelmetlen bedugni és kihúzni, jobb lenne a kormányon a töltőnyílás.

A megtehető kilométerek száma erősen függ a szállított súlytól, útviszonytól, stb. Nálam 10 kilométert tudott, talán ment volna többet is. A többi elektromos rollerhez hasonlóan az akkumulátorok merülésével az ereje is csökken.
A töltöttség kijelzője pontatlan, így nem hagyatkozhatunk teljesen a látványra. A régi telefonokhoz hasonlóan gyorsan csökken egy szintet, majd sokáig ott marad, majd hirtelen tovább csökken. Amikor félig van, akkor már alig van benne negyednyi energia.

Összegzés

Alapjában véve tetszett, hogy a többi elektromos rollerhez képest újragondolták a funkciókat és egy kellemes összhatású és jól használható rollert készítettek. Ha egy kicsivel nagyobb teljesítményű lenne, minden szempontból vetélytársa lenne a Xiaomi M365-nek. De ha a nagyobb teljesítmény nem számít, akkor érdemes megfontolni ennek a típusnak a megvásárlását.

Ami tetszett

- Remek fék, visszatáplált energia, féklámpa funkció
- Kilométer óra háttér világítással
- A megfelelő helyen csukódik össze
- Elektromos első fék és mechanikus hátsófék
- Féklámpa

Ami nem tetszett

- Töltőcsatlakozó elhelyezkedése
- Az alkalmazás nálam nem megy
- kissebb teljesítmény
- Gyenge világítás

Hol kapható

A GearBestről vagy Banggoodról érdemes megvásárolni, ahol Áfa és Vám  mentes szállítással rendelhető.

GearBest

Banggood

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3314010910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása