Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi vezetéknélküli fejhallgató - Teszt

2018. szeptember 14. 18:27 - Mucsi Gábor

A Xiaomi fülhallgatóit rengetegen ismerik és használják is, azonban a gyártó kínálatában a fejhallgatók is megtalálhatóak. A TDLYEJ01JY (vagy egyszerűbb, de ez alapján szinte megtalálhatatlan nevű Mi Bluetooth Headphones) egy vezetéknélküli, összecsukható, over-ear fejhallgató, ami 60 dolláros árával olyan fícsöröket kínál, mint az aptX kodek támogatás. Lássuk, mit tud!

A doboz

Eszközünk a Xiaomihoz hűen egy fehér dobozban érkezik, aminek teteje átlátszó műanyagból készült. Ezt felnyitva a fejhallgató a számára kivájt "mederben" fekszik, egész pofás ez a megoldás. A csomagolás túl sok mindent nem tartalmaz - extraként csak egy kínai használati utasítást kapunk. Néhány instrukciót azonban angolra is lefordítottak ázsiai barátaink, hogy legalább a bekapcsoláshoz ne kelljen a Google-höz fordulni. Milyen kedves.

/

Anyaghasználat, minőség, kinézet

Kezdjük az anyaghasználattal. A fejhallgató háza műanyagból készült, csak a belső szerkezete fém. Ez pedig a vártnál, számomra legalábbis, olcsóbb érzetet ad, mint azt a Xiaomitól elvárnám. Műanyag borítás miatt ugyan könnyű a headset, de hiányzik a minőségi érzés. Ha szétnyitjuk, hallható hogy egyes pontokon recseg-ropog a headset, ha pedig megmozgatjuk, érezhetően ellenáll. Ez a kialakítás nekem kissé merevnek tűnik, félő, hogy ha túlfeszítjük, előbb utóbb el fog törni. A méret beállításra szolgáló csúszka viszont nagyon jól szuperál, csak hiányoznak róla a jelölések, így összecsukás után ismét macerás beállítani a dolgot. A Mi azonban nem csak összecsukható, hanem összes is hajtható, így szállításnál viszonylag kis helyet foglal. Igaz magukat a kamrákat befordítani nem tudjuk, de semmi sem lehet tökéletes.

/

A párnázással kapcsolatban is felemásak az érzéseim. A kagylók körül a műbőr borítás teljesen rendben van, azonban a fejpántnál mintha kifogyott volna a szivacs a gyárban. Szinte közvetlenül a fém rúdhoz ér a koponyánk, ami hosszú távon kissé kényelmetlenné teszi ezt az egyébként igen kényelmes fejhallgatót. De a kényelemről később még részletesebben is írok.

/

A dizájnt tekintve nagyon stealthesre vette a Xiaomi. A matt fekete festés, szögletes, de lekerített csúcsú fülkagylók mind hozzájárulnak a visszafogott megjelenéshez. Imádtam, hogy nincsenek rajta otromba gombok vagy hatalmas márkanevek, ami rendkívül gyerekessé tud tenni egy fejhallgatót. A Mi felirat is csak egyetlen található meg rajta, az is nagyon elegánsan elrejtve a fejpánt tetején. A gombokat tekintve egy ügyes megoldást alkalmazott a gyártó. A bal kagyló önmaga egy nagy gomb, amivel a ki- és bekapcsolást és a play/pause-t is megoldhatjuk.  Ezenkívül még 2 kisebb kapcsoló szintén a bal kamrára került, méghozzá ennek aljára. Ezekkel a hangerőt állíthatjuk, illetve a számok között váltogathatunk.

/

Kényelem, hangminőség

A Xiaomi fejhallgatója over-ear dizájnt kapott, azaz nem fülünkön fekszik, hanem teljesen körbe veszi azt. Emiatt sokkal jobban kiszűri a külső zajokat és sokkal kényelmesebb is. A kamrák oválisak, jól lekövetik a fülünk formáját és a párnázás is elég vastag, nem ér hozzá a fülünk a hangsugárzókhóz. Azonban a méretük hagy némi kívánnivalót maga után, főleg a szélességgel van gond, ezért ha hosszú órákig használtam a Mi-t, éreztem hogy nyomja a fülem. A szorítóerő viszont teljesen rendben van, nem éreztem egyszer sem, hogy a fejhallgató préseli a fejem. A pántnál azonban már komolyabb gond van, ahogy korábban is írtam, itt nagyon vékony a szivacs réteg. Ez az, ami miatt nem nevezném kiemelkedően kényelmesnek ezt a fejhallgatót, de ha csak 1-2 óráig szeretnéd használni maximum, semmilyen problémába nem fogsz ütközni.

/

A legfontosabb kérdés azonban a hangzás. A Mi pedig nagyon jól szól. A basszust egyáltalán nem tolja túl, de érezhetően jelen van minden számnál. Bassheadek kerüljék. A középtartomány nagyon tiszta, a vokálokat imádtam. A magas hangok is a helyükön vannak, de nincsenek túltolva, egyáltalán nem tiny a hangzás. A nagy zenekari számok különösen tetszettek, elég részletes hozzá ez a fejhallgató. Ehhez hozzájárul az aptX támogatás is, ami jobb minőségű hangot eredményez Bluetooth kapcsolat esetén. Sőt, a késést is csökkenti ez a kodek, így videók, filmek esetében is tökéletesen szinkronizálva marad a hang és a kép. Az aptX viszont csak Qualcomm processzoros telefonokkal működik, a Mediatekes, Kirines stb. készülékek kiesnek. Ennek ellenére csodákra ne számítsunk, nem kapunk dramatikus változást, ha mégse aptX-elünk. Ilyen szó valószínűleg eddig nem volt. Most már van :)

/

Üzemidő, BT kapcsolat

A Xiaomi 10 óra üzemidőt igér, ami teljesen reális, nálam igencsak ritkán merült le az akksi. Tölteni viszont sokáig tart, egy teljes feltöltés több, mint két órát vesz igénybe a microUSB porton keresztül. A Bluetooth kapcsolattal sincs semmi problémám, gyorsan kapcsolódik a telefonomhoz a Mi és nem dobálja el a jelet. Az ígért hatótávot pedig többnyire sikerül is tartania. Én nyugodtan sétálgattam a lakásban ezzel a fejemen, miközben a telefonomat valahol elhagytam - zene pedig soha nem állt le. Akkor sincs baj, ha egy hívást kapunk a mobilunktól távol, ugyanis a beépített mikrofonnak köszönöhetően telefonálni is lehet az eszközzel. A beszélgetőpartnereimet tökéletesen hallottam és ők is engem, tehát ez is egy újabb piros pont a Xiaomi... piros pont gyűjtő füzetébe.

/

Összegzés

A teszt során felhozott hibák nagy része szőrszálhasogatásnak tűnhet és - bevallom egy részük tényleg az. A Xiaomi fejhallgatóján nehéz fogást találni - jól szól, egész kényelmes, és az ára sincs elszállva. Ajánlott vétel.

/

Ami tetszett

  • hangzás
  • over-ear kialakítás
  • jól kizárja a külső hangokat
  • letisztult dizájn
  • egész kényelmes

Ami nem tetszett

  • túl sok műanyag
  • egy-két helyen lehetne vastagabb a párnázás

Hol kapható Banggood   Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz! Csatlakozz facebook csoportunkhoz is! A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8714249371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása