Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Alfawise S95 TV Box

2019. június 21. 15:18 - Kinai cuccok blog

A TV Boxok ránézésre nagyon hasonlónak tűnhetnek, ha csak a termék- és adatlapjukat olvassuk el. A valóságban azonban mindig van egy-egy olyan extra funkció vagy éppen a megbízhatóság, amivel egy doboz kiemelkedik a tömegből. A mai tesztalanyunk az olcsóbb okosítók közé tartozó Alfawise S95, ami 30 dolláros kezdő árával könnyen jó vételnek bizonyulhat.

Doboz

Az S95 egy elég átlagos méretű, fekete dobozban érkezik, amin piros karmolásnyomok vannak. Ez alapján azt hinné az ember, hogy a legújabb, gamereknek szánt, headshot osztó RGB egeret rejti a csomagolás, de itt nem erről van szó. Valójában a mindössze egy színben világító TV Boxot találjuk a dobozban, a távirányító (2 AAA elemmel működik, ezt magunknak kell beszerezni), a használati utasítás, a HDMI- és a tápkábel mellett. Utóbbi rendelhető európai csatlakozóval, örülünk? Örülünk.

Kinézet, portok

Az Alfawise doboza nagyon egyszerű dizájnt kapott. Egy lapított fekete kocka, lekerekített csúcsokkal. Habár az igazat megvallva, ez szinte minden TV Boxra elmondható, egyik sem egy iparművészeti mestermű. A megjelenést az Alfawise logó, illetve az eszköz elején látható kijelző dobja föl. Ez az aktuális időt, illetve néhány hasznos információt jelenít meg (wi-fi, usb stb.). A kijelző azonban igencsak apró, rosszak a betekintési szögei és tükröződik is, ezért én nem sokszor vettem hasznát.

A portok az eszköz 2 oldalán kaptak helyet. USB 2.0-ból 2 db-ot kapunk, a tárhelyet microSD kártyával tudjuk bővíteni. Ha fordítunk rajta 90 fokot, egy AV porttal, egy optikai kimenettel, Ethernet porttal, egy HDMI csatlakozóval és egy tápbemenettel találkozunk. USB 3.0-t nem kapunk, de ezen az áron ez nem meglepő.

Hardver, adatkapcsolat

Az S95 meghajtásáról az Amlogic S905W gondoskodik, ez sztenderdnek számít hasonló okosítóknál. A 4 magos SoC Cortex A53-as magokkal rendelkezik, a GPU a Mali 450-es. A RAM és tárhely tekintetében 2 opció áll rendelkezésre. Az 1 GB RAM-mal szerelt variáns 8 GB tárhellyel rendelkezik, a 2 gigás verzió pedig 16 gigabájt ROM-mal. Mindenképp érdemes utóbbit választani, hiszen a tárhelyet memóriakártyával ugyan tudjuk bővíteni, de 1 GB RAM manapság már semmire nem elég. Ráadásul árban is mindössze 5 dollár a különbség a két verzió között, ez pedig mindenképp megéri. Gyorsnak ebben a kiadásban sem nevezném a dobozt, játékra nem igazán alkalmas. A mindennapi feladatokat viszont megfelelő sebességgel ellátja ez a hardver.

Adatkapcsolat terén negatívum, hogy nem kapunk Bluetoothot, így muszáj lesz USB adapterrel rendelkező billentyűzet/egeret használni, illetve BT hangszórót sem párosíthatunk hozzá. Az 5 Ghz-es wi-firől is le kell mondanunk, csak a 2.4 Ghz-es frekvenciasáv áll rendelkezésre. Habár nagyon tetszett, hogy az eddig tesztelt boxokkal ellentétben az S95 sokkal megbízhatóbban tartotta a vezetéknélküli internetkapcsolatot.  Ugyan a doboz indítását követően időnként manuálisan kellett kapcsolódni a mentett hálózatokra is, de ezek után nagyon stabil maradt a kapcsolat. Szoftver, alkalmazások A boxon Android 7.1.2 fut, 2017 decemberi builddel. Szoftverfrissítésre külön applikáció áll rendelkezésre, de idén nem érkezett újabb build az S95-re, és valószínűleg már nem is fog. Érdekes módon a Beállításokat (legalábbis a fontosabbakat) az Alfawise egy sajátos megoldásán keresztül érjük el, de ez nekem jobban tetszett, mint a hagyományos Android TV-t idéző változat.

A UI-t tekintve a klasszikus csempés megjelenítést kapjuk. Továbbra sem szeretem, hogy a nagyobb csempék nem szerkeszthetőek, így ezek közül néhány teljesen feleslegesen foglalja a helyet. Alkalmazásokat tekintve előretelepítve megkapjuk a kötelezőket, mint a Youtube, videólejátszó, Miracast stb. Természetesen a Kodi sem maradhatott ki, ami érdekes módon a TV Center elnevezést viseli. A pontos verzió 17.4, ami messze nem a legújabb kiadása az alkalmazásnak. Sőt, további negatívum, hogy a maximális felbontás csak 720p, illetve az előretelepített add-onok még a szokásosnál is rosszabbak.

Használat

Az S95 használata során sajnos időnként elég buta hibákba ütköztem. Az előretelepített Youtube app támogatja az 1080 p-t, ami pozitívum, viszont időnként megmagyarázhatatlan módon szaggatott egy-egy videó. A lejátszás nem állt le, a hang is szólt, viszont a kép meg-megállt, akadt, szaggatott, ki hogy szereti ezt hívni. Első alkalommal egyszeri hibának tűnt a dolog, viszont az alkalmazás újraindítása sem oldotta meg a problémát, magát a boxot kellett rebootolni. Ezek után pedig többször is visszatért a leírt hiba.

A Twitch-et sem szereti különösebben az Alfawise doboza. A népszerű játékközvetítő platform használata során, ha az egyik stream lejátszása egy másodpercre is megakadt, az S95 képtelen volt azt automatikusan újratölteni/frissíteni, mindig manuálisan kellett. Ez persze szőrszálhasogatásnak tűnhet, de más doboznál ilyet nem tapasztaltam.

A legfontosabb része egy TV Box tesztelésének számomra a videólejátszás próbája, az S95 pedig itt is gyengécskén teljesített. Az adatlapja igazából nem hazudik, hiszen tényleg támogatja a térhangzást és a 4K lejátszást is, de érdemes fenntartással kezelni a dolgot. Audio fronton a Dolby Digital 5.1 hangzást támogatja (ac3 codec), a Dolby Digital Plust (e-ac3) és a DTS-t viszont már nem. Ezért jó minőségű filmeknél/sorozatoknál igen gyakran süketek lesznek a hangszórók, vagy valamilyen third party lejátszót használva (pl. MX player) lekompresszálhatjuk a hangot mezei sztereóra. A kép tekintetében igazából azt kaptam amit vártam. Az 1080p-s, akár HDR videókkal még szépen megbirkózik, a 4K / UHD filmek azonban erősen szaggatnak vagy szimplán el se indulnak rajta. Az viszont kifejezetten szomorú, hogy a gyári lejátszó néhány alapvető karakterkódolású feliratot nem tud megjeleníteni.

Összegzés

Az Alfawise S95 35 dollárért (2/ 16 gigás verzió) mindenképp kedvezően van beárazva. A probléma csak az, hogy nincs benne semmi extra, amivel jobb vételnek bizonyulna akármelyik másik 40 dollár alatti okosítónál, buta hibái miatt pedig egy erős mindenesnek sem nevezném. Ennek ellenére, ha oldalunkon találtok rá egy kupont, vagy szerepel valamilyen leárazásban, egyszerű feladatokra megfelelő választás lehet.

Ami tetszett

  • kedvező ár
  • portok széles választéka
  • stabil internetkapcsolat Wi-fin keresztül

Ami nem tetszett

  • nincs 5 Ghz-es Wi-fi, sem Bluetooth
  • idegesítő bugok
  • sok codeceket nem támogat

 

Hol kapható

GearBest

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914244165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása