Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Beelink GT1 Ultimate TV okosító, nem csak buta tévékhez - Teszt (WiFi Android 6.0 TV Box)

2017. április 26. 14:00 - Kinai cuccok blog

beelink-gt1-ultimate-tv-box-tv-okosito-android-6_0-wifi-gigabit-eu-plug-01-b.jpgVan akinek tetszik az okostévé, más pedig feleslegesnek tartja. Ez utóbbiak táborába tartoztam én is, mivel netezni nem szoktam a TV-n, a filmnézést pedig meg lehet oldani a TV alap szoftverével is. Viszont számtalanszor elgondolkoztam arról, hogy egy Androidos eszköz mindenre alkalmas, milliónyi program létezik rá, így a lehetőségek korlátlanok. Persze TV-t nem cserélnék miatta, amúgy is nagyon drágák az Androidos okos tévék. Így jött az ötlet hogy ki kellene próbálnom egy Androidos TV boxot melyen a netezés és a filmnézés mellett akár játszani is lehet.

Ebben a cikkben a Beelink GT1 Ultimate TV Box-ot szeretném bemutatni.

A doboz

A fekete dobozt kidolgozása, kialakítása egy minőségi termék érzetét kelti. Benne a készülék, a tápegység, a távirányító, egy normál HDMI kábel és egy rövid, a csatlakozókat bemutató leírás található.

Kinézet

A készülék egy fényes fekete doboz, szögletes sarkokkal, alján csúszásgátló talppal. Egyszerű kialakítású, de jó minőségű minden. A tetején a Beelink felirat, szemből, bekapcsolva egy a led világít át a készülékházon. A bal oldalán egy microSD és USB csatlakozó, a hátulján pedig a tápcsatlakozó, még egy USB port, egy normál HDMI csatlakozó és egy digitális hangkimenet (SPDIF csatlakozó) található. Analóg kimenet (Jack csatlakozó) nem található rajta így azt a digitálisról kell átalakítanunk.
A két USB portnak köszönhetően egy külső HDD-t és egy egeret egyszerre tudunk rácsatlakoztatni. Szükség esetén az USB portok számát egy hubbal tovább bővíthetjük
Hordozható méretű, 9.6 x 9.6 x 1.6 cm. Súlya 0.193 kg.

Specifikáció

Általános

Márka: Beelink
Modell: GT1 Ultimate
Funkció: TV Box
GPU: ARM Mali-T820MP3
Operációs rendszer: Android 6.0
CPU: Amlogic S912
Core: 2.0GHz, 8 mag (Octa Core)
Rendszer memória: 3G RAM
Rendszer memória típusa: DDR4
Belső memória: 32G
MicroSD maximum bővíthetőség: 64GB

Media támogatás

Videó kodek támogatás: H.263, H.264, H.265, HD MPEG4
Videó formátumok: 3D, 4K, AVI, DAT, H.265, ISO, MKV, MP4, MPEG,
                              MPEG-1, MPEG2, MPEG4, RM, WMV
Hang formátumok: AAC, DTS, FLAC, MP3, OGG, RM, WMA
Kép formátumok: GIF, JPEG, JPG, PNG
5.1 Surround hang kimenet: Igen

Részletek

5G WiFi: Igen
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Tápellátás: Hálózati, 5V egyenáram
Csatlakozók: DC 5V, HDMI, LAN, Micro SD Card Slot, SPDIF, USB2.0
Nyelvek: Számos nyelv, köztük a magyar is
HDMI Version: 2.0
Egyéb funkciók: DLNA, ISO Files, Miracast

Beüzemelés

A készülék beüzemelése nem tart tovább 5 percnél. A táp és HDMI kábel csatlakoztatása után a készüléket a távirányítójával bekapcsoltam. Az első indítás után egy rövid készülék beállítás következett. A nyelv,beállítása után az időzónát kell beállítani, ahol nincs Budapest, de bármelyik +2 órás várost beállíthatjuk. (Bár GMT van megadva, itt most +2 volt kiírva) A Scale beállítása a képernyő igazítást (nagyítást) jelent. A következő beállítás a Wifi volt, melyet elvégezve már használni is lehet a készüléket. A főképernyőn az időjárási adatokhoz a Budapest városát is beállítottam. A kapott távirányítóval is el lehet boldogulni, menüpontokat váltani, webcímet beírni, de sokkal gyorsabban lehet navigálni egy egér segítségével, így rádugtam egy vezeték nélküli egeret. A készülék gyorsan felismerte és már meg is jelent a megszokott egér kurzor. Az alap dolgokhoz nem is kell a TV box távirányítója, mert a TV távirányítója is tudja vezérelni, így a léptetés, oké és vissza gomb ugyanúgy működik.

Rendszer

A készüléken 6.0-ás Android van, ami frissnek számít. Kíváncsi vagyok, később milyen frissítések lesznek rá elérhetőek. Az Android biztonsági szintje 2016. Augusztus 1, ez lehetne frissebb is. A készülék mentes mindenféle gyári programtól, egyedül egy Nemo halat ábrázoló program volt rajta előre telepítve, a SpeedTestet már én raktam fel. A beépített 32GB-ból 7GB foglalt a rendszer számára. A rendszer memóriája 3GB, ebből 2.8 GB elérhető és frissen indítva 2.1GB szabad, így bőven van hely a programok futtatására. A memória foglaltságát a főképernyőn a bal alsó sarokban jelzi, ha szeretnénk hogy a rendszer takarítson akkor egy gombnyomásra felszabadítja a memóriát.

Az Everest diagnosztikai program

Teljesítmény

Net

A beépített böngészőn kicsit szakadozott a youtube, így gyorsan bejelentkeztem egy google fiókkal és a play-ből letöltöttem a Speedtest nevű sebességmérő alkalmazást és a Youtube-ot. A Wifi sebességére 25Mbit/s-ot mért, ami elegendő egy FullHD felvételhez lejátszásához. A Youtube alkalmazással már szaggatás mentesen mentek a videók. Rákötöttem Ethernetre is, a sebességmérő alkalmazás 456MBit/s sebességet mert, a készülék jól bírja a tempót. Következtek a teljesítmény mérő alkalmazások.

beelink-gt1-ultimate-tv-box-tv-okosito-android-6_0-wifi-gigabit-eu-plug-46.jpg

Memória

Az A1 Sd Bench teszt a beépített 3GB-os rendszer memóriára 3GByte per másodperc értéket írt (RAM copy). A beépített 32GByte-os microSD kartya pedig 30 MByte/s olvasási és 13MByte/s írási sebességget mért. Ez átlagosnak számít, az írás kicsivel gyorsabb mint egy class 10-es kártyáé.

beelink-gt1-ultimate-tv-box-tv-okosito-android-6_0-wifi-gigabit-eu-plug-57.jpg

Processzor

A processzor tekintetében több teljesítmény mérő programot is letöltöttem. A kapott értékeket önállóan nehéz értelmezni, de ha a program feltölti a netre az értékeket, akkor összehasonlítja más készülékek teljesítményével. Az GeekBench 4 program multicore értéke 2558 volt ami a Samsung Galaxy S5, Nexus 6, Xiaomi Redmi Note 3, OnePlus 2 környékére tette a teljesítményt. Ezek a készülékek már közel három évesek, de még ma is gyorsnak számítanak. Kicsivel jobbra számítottam, de 24000 forintért ez még akkor is szép teljesítmény. A Xiaomi készülékek hasonló árban vannak, de gyengébbek. Vajon mit tudhat egy 6000 forintos készülék? Mindez persze azt is jelentette, hogy nem csak netezésre és videó nézésre jó a készülék, hanem játékokat is gyorsan futtatja.

Képernyő

A készüléket egy FullHD TV-n használom. A specifikációja szerint elboldogul a 4K-val is, a teljesítménye valóban megfelelő hozzá, a csatlakozója is HDMI 2-es. A kezdő képernyőn jól látható, nagy ikonok találhatóak, a távirányítóval is lehet navigálni. A bal oldalt az idő és időjárás adatok találhatóak, jobbra pedig a kedvencek. Felül a videó lejátszó, a következő sorban a böngésző és a play áruház. Az alsó sorban az erőforrás felszabadító, a programok menüje, a fájlok illetve a beállítások ikonja található. Minden logikusan és egyértelműen van megszervezve.

beelink-gt1-ultimate-tv-box-tv-okosito-android-6_0-wifi-gigabit-eu-plug-35.jpg

Használat

A használata megegyezik bármilyen Androidos rendszerével. A Google fiókot megadva telepíteni tudunk rá alkalmazásokat, játékokat. Mivel sensort nem tartalmaz, így az arra épülő alkalmazások nem használhatóak. (Gyro, iránytű, GPS, stb) Érdemes venni hozzá vezeték nélküli egeret vagy billentyűzetet és akkor sokkal kényelmesebben tudjuk vezérelni. A játékok szépen, akadálymentesen futnak rajta, az érintés vezérelt játékok egérrel is irányíthatóak. De csatlakoztathatunk hozzá akár egy joystick-os bluetooth-os játékvezérlőt is, így az autós és ugrálós játékok ugyanolyan élményt nyújtanak, mint egy játék konzolon.

Egyedül az Angry Birds 2-nél tapasztaltam, hogy egy ponton nem enged tovább a rendszer, mivel meg kellene érinteni a képernyőt és az egérre nem reagál. Ezt sajnos rosszul programozták le a fejlesztők.

Egérrel ne lehet tovább lépni

beelink-gt1-ultimate-tv-box-tv-okosito-android-6_0-wifi-gigabit-eu-plug-73.jpg

Összegzés

Nagyon tetszik a készülék. A játékokat nagyon nagy élmény ekkora képernyőn látni. A filmek esetében pedig megszűnt az örökös probléma hogy nem játssza le a TV. Ezen kívül rengeteg más program letölthető rá. Bár sokkal olcsóbban is kapni kevésbé gyors és felszerelt modelleket, nekem ez a teljesítmény jó ideig elegendő lesz.

Tetszett

  • Valós specifikáció
  • Jó teljesítmény
  • Nagy tárhely
  • Sok csatlakozó hely
  • Hasonló árú versenytársaitól jobb teljesítmény (Xiaomi, Venztech)

Nem tetszett

  • Az Android biztonsági szintje 2016 augusztusi

 

Hol kapható

A Beeling GT1 Ultimate GearBest-en, Ebay-en, AliExpress-en 22 ezer forintért vásárolható meg.

Ha olcsóbbat, jobbat, vagy más fajtát szeretnénk, akkor a GearBest-en több száz féle TV Box között válogathatunk.

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr1712449073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DaM 2017.05.02. 16:20:25

Érdemes lehet még a német Amazon Marketplace, mint beszerzési forrás. Ott most 89EUR, szállítási ktg. nincs, viszont garancia remekül van, Amazon szállítja ki és német címre kell visszaküldeni, ha gáz van. És ha olyan a gáz, akkor bizony a visszaküldést is megtéríti az Amazon. Más terméknél remekül működött, ezért bátorkodtam felvetni, hogy 87USD vs 89EUR alapon talán érdemes megfontolni.

A link (remélem sikerül): www.amazon.de/GT1-Ultimate-Watching-Shopping-1000Mbps/dp/B06WP6P3PJ/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1493734670&sr=8-1&keywords=beelink+gt1+ultimate+tv+box
süti beállítások módosítása