Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Kutyát ugatásról leszoktató ultrahangos és elektromos nyakörv (ugatásgátló, ugatásról leszoktató, kutya ugatás elleni)

2012. július 21. 15:00 - Kinai cuccok blog

abb5_3_300.jpgEgy egyszerű, de bosszantó problémára kínál megoldást az ugatásról leszoktató nyakörv. Két eszköz is bemutatásra kerül, az egyik ultrahangos elven. a másik elektromos impulzus elvén működik. Mindkettőről sok tévhit kering, sok mindenkinek van véleménye róla anélkül hogy próbálta volna őket. Ezekre a kérdésekre is megpróbálok válaszolni.

Először vegyük az ultrahangot használó eszközt. Úgy működik, hogy a nyakörv kutya felőli oldalán van 2 szürke pötty, melyen keresztül érzékeli, ha a kutya ugat. Az érzékelő a torok ugatás közbeni rezgését érzékeli és ha ugat a kutya, akkor teszt üzemmódban az ember számára is halható hangot ad ki pár másodpercig, ultrahangos módban pedig a nekünk hallható hangon kívül egy ultrahangot is. Ez a frekvencia kellemetlen sok állat számára, ultrahangos elven működik a rágcsáló és rovarriasztó is. Azt, hogy valóban ad ki ultrahangot, nagyon egyszerűen le tudjuk tesztelni, Androidra és IPhone-ra is letölthetők hangelemző alkalmazások, melyek kiírják az aktuális zajok frekvenciáját. Ennél az eszköznél ultrahangos módban jól láthatóan van egy csúcs 20-22 ezer hertz között, így valóban leadja a kívánt frekvenciát.
A használata során szükséges a betanulási időszak, mely alatt a kutya összekapcsolja, hogy ez a kellemetlen hang akkor szól, ha feleslegesen ugat. Figyelmeztetés nincs számára, ha ugat, mindig hallja és ezért remélhetőleg rövidre fogja az ugatást.

Ugatast gatlo nyakorv 2.jpg

Sok kutyánál beválik, de nem mindegyiknél. Nem lehet előre megmondani, hogy mely fajta, korú, nemű, viselkedésű kutyánál válik be. Ezt sajnos ki kell próbálni és mivel a betanulási időszak több hét is lehet, nem derül ki azonnal, hogy be fog-e válni. Ennek ellenére ha beválik, egy kíméletes megoldás lehet, hogy a kutya ne ugasson feleslegesen.

A készülék nem vízálló, így fürdetés előtt le kell venni, de pár csepp eső nem árt neki. A nyakörv szíja nagy méretben állítható, de nagyon kicsi kutyáknál (1-2 kilós) már fizikailag túl nagy a nyakörv. Két db AG10-es gomb elemmel működik, használattól függően pár hét és pár hónap lehet az élettartam. Érdemes beszerezni hozzá tartalék elemet is.

Ami tetszett: kompakt kialakítás, automatikus működés, kíméletes megoldás

Ami nem tetszett: néha szükség lehet a vízállóságra

 

Y653-2.jpgA másik eszköz elektromos impulzus elven működik. Ha ugat a kutya, akkor azt a nyakörv az oldalán lévő mikrofon segítségével érzékeli a készülék és lead egy figyelmeztető sípolást. Ha rövid időn belül ismét ugat vagy korábban nem hagyta abba, akkor egy hosszabb sípolást fog hallani. Harmadik alkalommal, illetve folyamatos ugatás esetén egy kis idő elteltével a sípolás mellett egy elektromos impulzust is kap a nyakára, amely pár másodpercig tart. Fontos, hogy ez nem sokkolás, mivel jóval kisebb feszültségű és áram erősségű. Kellemetlen számára, olyan, mint amikor a bolha csípi meg.
De elég motiváló számára, hogy ne ugasson naphosszat. Mivel az oldalán található a mikrofon, ritkán, de másik kutya ugatására is beindulhat amennyiben nagyon közel és nagyon hangosan ugat. Mivel a hang távolság függvényében elég gyorsa veszít az erejéből, egy méterre álló másik kutya már nem fog gondot okozni. Az ultrahangos verzióval szemben viszont csak a nyakörves kutya kapja a fegyelmezést, így nincs az a probléma, hogy felváltva ugatnak és mindig sípol valami, ezért nem fogják megtanulni, hogy mi az oka.

h4389-2-e837.jpg

Nem meglepő módon a kutyák elég okosak, gyorsan meg szokták tanulni, hogy mi lehet a probléma. Ezt onnét is észrevenni, hogy amint lekerül róluk a nyakörv, vissza szoknak az ugatásra, ezért az első sikerek után nem szabad azonnal levenni. Egy szokás kell hogy kialakuljon bennük mikor és miért ugathatnak.

A készüléket nyugodtan ki lehet próbálni (ha nincs szívritmus zavarunk). Ehhez erősen bele kell fújni a mikrofonba többször és a harmadik alkalom után a hüvelykujjunkkal érintsük össze a két elektródát. Egy kellemetlen csípést fogunk érezni, de ezt a kutyák sokkal gyengébbnek  érzik, mivel nem izzadnak, ezért a bőrük nem vezeti olyan jól az áramot. (de ahogy a kutyáknál, az embernél is sok mindenen múlik milyen erősnek érzik a csípést, én pl. tesztelés során mindig ujjal érintem meg, hogy helyesen működik-e) De általában a csomagban található egy tesztlámpa is, amivel tudjuk ellenőrizni, hogy az impulzust leadja készülék.

A készülék nem vízálló, így fürdetés előtt le kell venni, de pár csepp eső nem árt neki. 4LR44 típusú 6V-os elemmel működik, mely ezer forint alatt már beszerezhető. Intenzív használat során az elemek pár hét után lemerülhetnek, ezért célszerű csere elemet beszerezni hozzá. Kevésbé intenzíven használva hónapokig is elég egy elem.

Ami tetszett: kompakt kialakítás, automatikus működés, gyors eredmény
Ami nem tetszett: néha szükség lehet a vízállóságra

 

Mivel mindkettő automatikusan működik, nem kell mindig jelen lenni, ha rajta van, de első időben mindenképp célszerű csitítani és megnyugtatni a kutyát, ezzel is segítve a gyorsabb tanulást.



Milyen kérdések, tévhitek szoktak felmerülni?

Mindegyik eszközre igaz, hogy nem helyettesíti a kutya megfelelő nevelését. Sokan ugatásgátlónak hívják, de nem fogja a kutyát lenémítani, csak az ugatás számát és hosszát fogja csökkenteni. Elsősorban az ugatás okát kell megszüntetni. Sok mindenért ugathat a kutya, keveset mozog, éhes, szeretetre vágyik, túl sok inger éri, ezért izgatott, stb. Neurotikus jellegű problémától ugató kutyánál nem szabad alkalmazni és nem fog hatni semmilyen hasonló eszköz sem. Az elektromos verzió nem sokkol, ahogy sokan gondolják. A fenti eszközökkel a kutyát nevelni és nem büntetni kell. Egy boldog és egészséges kutya számára a nevelés hozzátartozik az életéhez.
Többször felmerült, hogy állatkínzás ilyen eszközöket alkalmazni, de nehéz megfogni a problémát és mindenki mást ért ezalatt. Nagy a véglet a között, hogy még nevelés célzattal sem szabad a kutyának odasuhintani és a között, hogy Ausztráliában átvágják a kutyák hangszálát. Szerencsére ez itthon azért elképzelhetetlen, de mindenki máshogy ítéli meg a kérdést. Akik ezeket veszik, sokszor az utolsó esélyt látják benne. Sokszor a szomszéd feljelentéssel, a szülők az állat kidobásával, a házastárs válással fenyegetőzik. Vásárlóim között volt akinek a kutyáját megmérgezték és sokuk már a menhelyek címét is kikereste, ha nem tudja megoldani a problémát. A lényeg, hogy a végén mindig a kutya jár pórul. Így ha van esélye, hogy helyreálljon a családi béke, én mégis elfogadható megoldásnak tartom a fentiek szigorú figyelembe vételével.

A tesztért köszönete a csakjoaruk.hu-nak!

Sok féle oktató, világító és egyéb kutya nyakörv kapható a Banggood-on és a GearBest-en.

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr554672713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása