Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Internetes vásárlás garanciális ügyintézése, hibás termék reklamáció (webáruház, vatera, teszvesz, ebay, reklamálás, csalás)

2013. december 28. 16:02 - Kinai cuccok blog

Elmúltak az ünnepek, mindenki egy nagy adag élménnyel és remélem kevés problémával lett gazdagabb. Sajnos előfordul azonban hogy valaki amit rendelt nem kapta meg vagy megkapott de nem jó, hibás, nem működik megfelelően.

sad-face.jpg

Így most egy kis iránymutatást szeretnék adni az internetes vásárláshoz kapcsolódó leggyakoribb problémák intézéséhez.

 

Hazai, legális webáruház

Legegyszerűbb eset ha itthonról, legális üzletből, legális forrásból vásároltunk, meg van a számla is. Ez esetben könnyű a dolgunk, csak írni kell a webáruháznak és 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól és kérhetjük vissza a pénzünket. A garancia időn belül ha meghibásodik a termék, akkor kérhetjük annak javítását. A visszaküldés költsége minden esetben a vásárlót terheli, akkor is ha a vásárlótól független okból hibásodott meg a termék.

Vita esetén a fogyasztóvédelem és a békéltető testület tud segíteni.

A legális forrásból vásárolt termékek garanciális intézéséről sok helyen találunk információt így rá is térnék a problémásabb esetekre.

Külföldi, legális webáruház

Uniós országból történő vásárlás esetén néhány apróságtól eltérően hasonló jogok illetnek meg mint a hazai vásárlás során. További információk itt érhetőek el:

Európai Fogyasztói Központ

Hazai, magánszemélytől való vásárlás

Ha magánszemélytől vásároltunk akkor nem védenek a fogyasztókat megillető jogok. Függetlenül attól hogy valóban magánszemélyről van szó és nem csak feketén árusító emberről. Kétségbeesni ekkor sem kell azonnal.

Ha a megrendelt terméket eleve hibásan kaptuk (és a hiba nem volt feltüntetve a termék leírásában) akkor hiába árulta az illető garancia nélkül, köteles visszavenni mert nem garanciális esetről hanem hibás teljesítésről van szó.  Ezt sokan elmismásolják  de megemlítve neki az előbb írtakat van esély rá hogy probléma nélkül visszakapjuk a pénzünket. Előfordulhat azonban hogy nem ismeri el hogy hibás volt a termék, sajnos ekkor nehéz bizonyítani mivel minket terhel a bizonyítási kötelezettség. Lehet polgári perrel fenyegetőzni de ezt kevesen vállalják és ezt tudják az eladók is. De a bíróság előtt van egy egyszerűbb megoldás is, a békéltető testület melynél meg lehet próbálni az illetőt jobb belátásra bírni Ez egy ingyenes szolgáltatás és az esetek nagy részében el sem jut az ügy a bíróságig mivel közvetítés útján sikerül egyezségre jutni. Érdemes a hibáról amint lehet fényképet készíteni. hogy tudjuk bizonyítani az igazunkat.

 

Hazai, nem legális „kereskedő”-től történő vásárlás, itthon feladott küldemény

Sajnos ha nem legális az értékesítés (apróhirdetés útján vagy a vaterán, teszveszen kereskedelmi mennyiségben árusítók), nem kapunk számlát, nyugtát akkor szintén buktuk a fogyasztóvédelmi jogainkat. Ez esetben kevés lehetőségünk van, de nem reménytelen a helyzet. Legtöbb „kereskedő” együttműködő mert bár adót nem fizet, a vevőket rendesen kiszolgálja. Persze mivel nem tervez hosszútávra nem is nagyon lehet bízni hogy a beígért garanciát valóban be is tartja.

Ha van valami probléma, először mindenképp próbáljuk felvenni vele a kapcsolatot. Ha 2-3 email-re, telefonra sem reagál akkor nyugodtan váltsunk hangnemet hiszen a pénzünkről van szó. Ha még nem adtunk értékelést róla akkor mindenképp érdemes megemlíteni hogy nem lesz túl fényes amit róla fogunk írni. Ha továbbra sem hajlandó együttműködésre akkor bár nem szép dolog de hatásos módszer lehet hogy belengetjük a NAV nevét amitől sokan jobb belátásra térnek. Üres fenyegetésnek hathat, valójában meglehetősen egyszerű egy ilyen esetet bejelenteni a NAV-hoz és ha névvel tesszük akkor az anonimitásunk megőrzése mellett valóban meg fogják vizsgálni az illető üzleti tevékenységét. Ez persze hónapokig is eltarthat és a pénzünket nem látjuk viszont, de legalább egy csalóval kevesebb lesz az interneten.

Ha nem kaptuk meg a küldeményt akkor kérjük el a feladótól a ragszámot amivel lehet érdeklődni a postán. Ha nincs rajta nyomkövetés akkor kérjük az újrapostázását. (persze ha voltunk olyan bolondok és spórolni akartunk pár száz forintot bevállalva a sima levélként való postázást akkor tegyük el tanulságnak az esetet).

Itt is igaz ami a magánszemélyeknél az hogy ha eleve hibás terméket kaptunk és a hiba nem volt feltüntetve a termék leírásánál akkor akkor is vissza kell vennie az illetőnek, ha nem adott rá garanciát, hiszen nem meghibásodott a termék hanem eleve hibás volt!

Ha nem az volt a csomagban amit rendeltünk (műszaki cucc helyett csak egy vasdarab) vagyis csalóval van dolgunk akkor értékhatártól függetlenül menjünk be a rendőrségre és tegyünk feljelentést mivel ha nem csak minket vert át akkor a feljelentéseket összevonják, az okozott kér értékek összeadódnak és ha átlépi a szabálysértés értékhatárát akkor bűncselekmény lesz belőle, megindul a nyomozás. Persze a pénzünket ekkor is csak ritkán fogjuk viszont látni.

Hasznos lehet ha mi is kutakodnunk egy kicsit, segítve a rendőrség munkáját pl. itt:

Svindlerek Listaja

Jogi fórum

 

Hazai, nem legális „kereskedő”-től vásárlás aki külföldről rendelte nevedre a csomagot

Minden igaz, amit írtam korábban, annyit hozzátéve ha az eladó külföldről rendelte meg nekünk a terméket, akkor probléma esetén mindenáron kérjük vissza a pénzünket mivel az eladó is visszakapja az árát ha nem érkezik meg a küldemény, vagy hibás a termék! Ne fogadjunk el semmilyen kifogást hogy nem az ő hibája, hogy ő megrendelte, csak valahol elveszett. Ne fogadjuk el azt hogy újraküldeti, minden esetben kérjük vissza a pénzünket! Rengeteg olyan vaterás, teszveszes pozitív értékelést láttam, ahol beletörődnek a vásárlók, hogy bukták a pénzüket és még az eladót sajnálják, hogy elveszett a küldemény, de arról ő nem tehet! Valóban nem tehet, de attól még a pénzt adja vissza, az meg legyen az ő dolga, hogy neki is vissza kell kérnie!

Ebay-ről történő vásárlás

Ebay-en bármilyen reklamációra 45 napunk van!
Ha nem kapjuk meg a csomagunkat 30-35 napot belül akkor mindenképp írjunk az eladónak hogy várjuk a csomagot, ha egy hét múlva sem érkezik meg akkor fizesse vissza az árát. Nekem eddig a kézbesítési rekordidő 9 nap volt Hong Kong-ból, a leghosszabb pedig 65 nap! Átlag 3-4 hét szokott lenni.

Szinte minden esetben kéri az eladó hogy várjunk még egy hetet ezért ne a 44-ik napon kezdjünk el levelezni vele! Illetve nekik is kell az időeltolódás és a sok levél miatt egy kis idő míg válaszolnak. Ha 40 nap után sincs semmi akkor kérjük vissza az árát. Itt még minden esetben menni kell még egy kört mert a legtöbb eladó újra akarja küldeni. Ezt semmi esetben fogadjuk el! Ha valóban újra is küldi, az is elveszhet és akkor már nincs reklamációra sem lehetőség. Én mindig az árát kérem vissza és ha még mindig kell a cucc akkor újra rendelem. Eddig én egy újraküldött terméket sem kaptam meg, valószínűleg fel sem adták, egyszerűen csak a reklamációs időszakból akarnak kifuttatni minket. Legkésőbb az utolsó nap mindenképp nyissunk case-t mert akkor ismét lesz másfél hónapunk arra hogy lezárjuk az ügyet!

Ha case-t nyitunk akkor továbbra is az eladóval beszélgetünk a problémáról. Itt már ismét lehet várni egy kicsit mivel a határidők kitolódnak és hátha közben még is megkapjuk (arra egyre kisebb az esély de nem lehetetlen) Szintén ne fogadjuk el az újrapostázást csak a teljes pénz visszafizetését! Az ebay-en ha nem 5 csillagos értékelést adunk akkor az eladónak nőni fognak a listázási és eladási díjai ezért ütőkártya lehet a kezünkben hogy rossz értékelést adunk ha nem rendezi megfelelően a problémánkat. Az ebay a vásárlókat védi. (nem úgy mint a vatera aki mindig tovább hárítja a felelősséget)

Ha nem boldogulunk az eladóval akkor a megnyitott case-re nyomhatunk escalate-et. Ekkor az ebay átolvassa a levelezést és maga dönti el kinek van igaza. Jellemzően a vásárlónak ítél. Itt fellebbezni nincs lehetőség ezért végig úgy kommunikáljunk az eladóval hogy escalate esetén az ebay-nek „pozitív benyomása” legyen rólunk.

Ha volt trackink number vagyis ragszám a csomagon akkor a posta oldalán le tudjuk kérni a nyomkövetési adatokat. Ha 40 nap után is még azt írja hogy a feladó országában van a csomag akkor valószínűleg elveszett és kérjük vissza a pénzt. Ha a célországba megérkezett és pl. a vámon áll akkor irány a vám. Ha valamelyik postán dekkol akkor irány a posta. A kézbesítették akkor körbe kell kérdezni hogy ki vehette át mert akkor bizony másé lett a csomag. Ekkor már senki nem fog felelősséget vállalni érte.

Ha megkaptuk a csomagot de nem az volt benne vagy hibás volt a cucc akkor a fentiek mind igazak annyi kiegészítéssel hogy érdemes képet csinálni a hibáról hogy legyen miről beszélni. Tapasztalatom szerint a pár dolláros cuccoknál nem szoktak vacakolni és visszautalják az árát. A 10-20 dolláros termékeknél már van esélye hogy vissza akarják küldetni (ami ugye kb. 1500-3000 Ft körül van) Ha valamennyire használható a termék akkor kérhetünk partial refund-ot vagyis részleges pénzvisszatérítést. Erről nekünk kell egyeztetni az eladóval. A fenti macera miatt ha valami olcsó dolgot rendelek és nem volt tracking number, ragszám akkor én inkább azt szoktam nekik mondani hogy elveszett. Nem szép, de sok energiát spórol vele az ember. Persze akkor is mondhatjuk ha megkaptuk és akkor ingyen volt de akkor mi is csalók vagyunk és az ebay a vaterával ellentétben elég jól szűri a csalókat.

Ha drágább terméket rendeltünk akkor mindenképp vissza kell küldenünk. Ez esetben jó ha eleve case-t nyitottunk hogy legyen még egy kis időnk amíg visszaérkezik a csomag. Fontos hogy csak ragszámmal és elsőbbséggel küldjük vissza! Itt is igaz hogy pénzt kérjünk és ne újrapostázást! Ha megérkezik a csomag akkor az eladó köteles visszautalni az árát. Ha nem teszi akkor szintén nyomjunk a case-en escalate-t és az ebay fizeti vissza.

Ha nem nyitottunk időben case-t és túlfutottunk a 45 napon akkor irány a paypal!

 

Külföldről történő vásárlás paypal-al

Akár az ebay-en vásároltunk akár más oldalról ha paypal-al fizettünk 60 napunk van reklamálni. Ha kifutottunk az ebayes 45 napból van még egy esélyünk visszaszerezni a pénzt a paypal segítségével. Ezt csak akkor tehetjük meg ha nincs ebay-es case nyitva. (persze akkor amúgy is minek) Ott szintén fel lehet venni a kapcsolatot az eladóval és az ebay-hez hasonlóan visszakérni a pénzt. (szintén nem újrapostázást)

Szinte ugyanúgy igaz amit az ebay-es vásárlásról írtam. (merthogy egyébként az ebay és a paypal egy tulajdonosé) A paypal-os pénz visszatérítésnek van értékhatára, ha jól emlékszem maximum 1000 dollár.

 

Külföldről történő vásárlás bankkártyával

Bár még sosem próbáltam, de a bankkártyás vásárlás során is van valami biztosítás a bank részéről, ha így jártunk, akkor érdemes bemenni a bankunkba és megkérdezni

 

Külföldről történő vásárlás Western Unionnal

Átvertek, a pénzt buktad, menj vissza a startmezőre

 

Remélem sokatoknak sikerült segíteni ezzel az összefoglalóval!

Ha kérdésed van, csatlakozz facebook csoportunkhoz!

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

Szólj hozzá!
Címkék: okosság

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr735714611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása