Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Konyhai késélező - Teszt

2017. augusztus 10. 20:30 - Kinai cuccok blog

fenő, élesítő, élszallag, szabja él

konyhai-kes-elezo-feno-elszalagos-egyenes-skandinav-el-00.JPG Ahol késsel dolgoznak, ott előbb utóbb szükség lesz egy késélezőre is. Bár többféle késélezési mód létezik, a mindennapokban az élszalagos késekkel találkozunk. A különböző fenőkövek, élezők gyakorlatot kívánnak, mivel nem mindegy, hogy milyen szögben tartjuk a kést. Rosszul tartva nem a kést élezzük, hanem az élszalag szögét változtatjuk meg.

 

 

A doboz

Az élező egy átlátszó zacskóban érkezett, nem volt doboza és leírása sem. 

Kinézet

A késélező felső részén található a fogantyú, illetve egy finom és egy durva élező. Kialakítása szimmetrikus, jobb és balkezesek is ugyanúgy tudják használni. A talpán két oldalt gumicsík van, így nem csúszkál az asztalon. Nem is kell erőből leszorítani, elég kicsit odanyomni. Az élező részen egy fémborítás található mely védi az élező puha műanyagját. A "Fine" felirat jelzi a finom és a "Course" felirat a durva élezőt. A finom élező kerámiából van és fehér színű, a durva élező fekete színű.
Méretei 9.50 x 5.00 x 4.50 cm, súlya pedig kevesebb mint 7dkg, így egy útra is könnyen magunkkal vihetjük.

Használat

Használata nem igényel gyakorlatot. Az épp csak élét vesztett kést kb. öt alkalommal a finom élezőn kell meghúzni. Csak kicsit kell rányomni, nem kell erőltetni. Ha tompa a kés, akkor előtte érdemes 5-10 alkalommal a durva élezőn meghúzni, majd jöhet a finom élező. Ha többszöri húzásra sem élesedig, akkor valószínűleg a kés élszöge más, mint az élezőn beállított élszög, így először az élszöget kell kialakítani. Ez csak annyit jelent, hogy addig kell a durva élezőn húzni a kést, míg elkezd élesebb lenni. Hasznos trükk, ha az kés alsó részén futó élszalagot (kb. 1mm-es rész) alkoholos filccel beszínezzük, így látni fogjuk hol fog éppen az élező. Ahogy a színezés eltűnik, úgy alakul ki a megfelelő élszög. Ha teljesen eltűnik, akkor az élező mindenhol egyenletesen veszi le az anyagot. Mivel minden késnek és élezőnek más lehet az élszöge, érdemes mindig ugyanazzal az élezővel élezni a késeinket, így maximum csak egy alkalommal kell az élezőhöz alakítani a kés élét. 

Leírása szerint mosogatógépben mosható. 

Összegzés

Nekem nagyon bevált az élező, nem kell fél perc sem, hogy ismét éles legyen a késünk. Nem csak konyhai kések, hanem bármilyen egyenes élezésű kés, bicska, tőr is könnyen megélezhető. Mindenkinek ajánlom! 

Ami tetszett: Jó minőség, egyszerű használat, kedvező ár

Ami nem tetszett:

Hol kapható

A késélező a GearBest-en 4 dollárért kapható.

Több tucat fajta kés élező kapható a GearBest-en és a Banggood-on.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3012733470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása