Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Mi Drón 4K - Teszt

2018. március 18. 17:00 - Kinai cuccok blog

DJI 3 standard, advanced edition, dji 4 phantom alternativa, konkurencia, félprofi quadcopter

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-01.jpgSokan szeretnének továbblépni a pár tízezer forintos hobbi drónok világától a félprofi kategória felé, de a manapság etalonnak számító DJI gépek csupán hobbi célra sokaknak megfizethetetlen. A DJI 3 Standard Edition közel 200 ezer, a DJI 3 Advanced  300 ezer forint. A Phantom 4 pedig már 350 ezer forint környékén kapható.

Ezekre az igényekre jól ráérezve a Xiaomi is kijött a saját félprofi drónjával, mely képességeiben a DJI 3 Advanced-del veszi fel a versenyt, ára viszont kevesebb mint a fele! De mit ér a nagyszerű tudás, ha csak a papíron létezik, nézzük mit is tud valójában a MI drónja!

A doboz

A dobozból kétféle verzió létezik, a barna (nemzetközi) és a fehér (kínai). Tartalmát tekintve szinte megegyeznek, de néhány tartozék véletlenszerűen kerül a dobozba. Mindegyikben megtalálható maga a drón, a lecsatolható, 3 tengelyes gimballal  rendelkező 4K kamera, a távirányító és egy akkumulátor. A távirányító és a telefon összekötésére vagy egy rövid microUSB kábel vagy egy USB WIFI adapter szolgál. Ez utóbbit nem minden géphez adják. Illetve van aki propeller védőt is kap hozzá, én azt külön vettem.

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-04.jpg

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-05.jpg

Kinézet

A drón kinézetében követi a Xiaomitól megszokott letisztult formát. Teljesen fehér, helyenként aranyozással, prémium érzést kelt. Az anyagválasztás és a kidolgozás is nagyon szép, látszik, hogy minőségi termékkel van dolgunk. A kinézet mellett még nagy hangsúlyt fektetnek a funkcionalitásra. A kamera lecsatolható, a lábak felhajthatóak, a rotorok egy mozdulattal levehetőek, a könnyebb hordozhatóság kedvéért. Sajnos a propeller védőket csavarozni kell, jó lett volna az is gyorszárral szerelve.

A gép testét nagyrészt az akkumulátor tölti ki. A gép súlyának harmadát is ez adja. A gép propeller védőkkel, de akkumulátor nélkül  1085g. Az akkumulátor 456g. Együtt 1541g, vagyis két kiló alatti gépről van szó. Kicsit még hízhat is, nem lesz probléma, ha végre meglesz a szabályozás.

Az akkumulátoron egy arany színű ovális gomb van, melyet röviden nyomva a töltöttséget lehet ellenőrizni. Ennek kijelzésére 5 led szolgál. Röviden majd hosszan nyomva pedig a gépet tudjuk bekapcsolni. Az akkumulátor két oldalán található a drónhoz kapcsolódó csatlakozó. Praktikus, Jó látni, hogy itt is a biztonságra törekedtek. Az akkumulátort a drónba a tetején található két kis retesz rögzíti, melyet a szintén fent található kerek gombbal lehet oldani. Én a reteszeket kicsinek találom, fórumokon és a youtube-on is ezt okolják néhány rejtélyes lezuhanásért. (a rezgés hatására a reteszek engednek és az aksi kikúszik a helyéről)
Az akkumulátor 5100mAh-ás, 77.52Wh-ás. Feszültsége 15.2V (gyakorlottabbak tudják, hogy ez 4S-esnek felel meg)

A kamera egy gömb, mely 3 tengely mentén tud elfordulni. A drónhoz 4 rezgéselnyelő gumibakkal csatlakozik.
A kamera a gumibakról, a gumibak pedig a drónról egy retesszel leoldható. Praktikus megoldás, nagyon tetszik.

A kamerát lecsatolva és egy FINI bottal használva remek kiránduló kamerát kapunk, mely három tengelyen stabilizált.

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-06.jpg

A drón lába elég masszív, de az elektronika amúgy sem engedi keményen leszállni. A gép oldalán található reteszekkel 90 fokban felhajthatóak, így egész laposra össze lehet csukni a gépet. Szállításkor nagy segítség!
Érdekesség, hogy az egyik lábában van az antennája, így nem sérül és nem lifeg össze vissza.

A propellerek gyorszárasak, egy mozdulattal levehetőek. A két forgásirányú propellerek közül az egyiknek aranyozott a rögzítő hengere, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni őket. A propeller tartó karokon szintén színjelzés mutatja, hogy melyik propeller tartozik oda. A gyorszáron is rajta van, merre kell tekerni a kioldáshoz vagy záráshoz. Ezek mind olyan részletek, melyek nem kerülnek sokba, mégis a gyengébb minőségű drónoknál nem figyelnek rá eléggé. De ezek az apróságok adják meg igazán a bizalmat egy gyártó iránt.

Beüzemelés

Mivel a Xiaomi Mi drónja RTF drón (Ready to Fly), repülésre kész állapotban kapjuk. A dobozból kivéve pár apróbb lépést kell csak tennünk. Ki kell hajtani a lábakat, felcsatolni a kamerát, feltölteni az akkumulátort és a távirányítót. Ahhoz hogy lássuk repülés közben a kamera képét és a repülési adatokat, fel kell telepíteni a "Mi Drone" alkalmazást a telefonunkra mely Androidra és IOS-re is elérhető.

Az alkalmazás feltelepítése gyorsan meg van. Elindítva először a drón kezelésének legfontosabb tudnivalóit mutatja be, majd össze kell kapcsolnunk a telefont és a távirányítót. Erre két lehetőségünk van, vagy egy microUSB-s kábel segítségével tesszük meg, vagy egy Wifi adapteren keresztül, melyet nem mindig csomagolnak a drónhoz. Sokan a kábeles megoldást javasolják, mint biztosabb megoldást, de rengetegen használják Wifiről is probléma mentesen. Mindkét esetben engedélyezni kell a kapcsolatot a telefonnál.
Mivel minden lépés egyértelmű, így nem térnék ki rájuk, könnyen végig tudjuk vinni.

Használat

Repülés előtt töltsük fel drón aksiját és a távirányítóját. A távirányító bekapcsoló gombját röviden nyomva megmutatja a töltöttséget, röviden majd hosszan nyomva pedig bekapcsolja azt. Kapcsoljuk be a távirányítót, indítsuk el az alkalmazást és csatlakoztassuk a telefonunkat a távirányítóval.
Kapcsoljuk be a drónt. Ezt az akkumulátoron elhelyezkedő gombbal lehet megtenni. A távirányítóhoz hasonlóan itt is röviden nyomva megmutatja az akkumulátor töltöttségét, röviden majd hosszan nyomva pedig bekapcsolja a drónt.
Ha új helyen repülünk, akkor be kell kalibrálni a drónba található iránytűt. Ehhez segítséget nyújt a telefonon megjelenő bemutató, mely sajnos rosszul mutatja (legalább is nekem az alapján nem mindig sikerül bekalibrálni), Érdemes repülés előtt a youtube-on tájékozódni.
Felszálláshoz tegyük egy teljesen sík felületre, ami elég nagy ahhoz hogy le is tudjunk szállni rá.
A kisebb drónokhoz szokott embereknek szokatlan lehet, hogy van külön felszállás és leszállás funkció. Felszálláskor megnyomjuk a start gombot, mely kb. fél méteres magasságba emeli a gépet és ott lebegteti.
Ez a komolyabb drónok legnagyob előnye, hogy képes automatikusan tartani a magasságot és a pozíciót így ha gond van, a legjobb, ha elengedjük a távirányítót és áttekintjük a helyzetet.

A drón rengeteg funkciót kínál, mely igazi versenytárssá teszi a DJI gépeknek.
A repülési idő 20 perc felett van, ez kicsit kevesebb a nagy konkurenséhez képes. (papíron ugyanazt tudja)
A kamera folyamatos, 720P-s szakadásmentes élőképet biztosít, mely a gyakorlati tapasztalatok szerint jó rálátás esetén 3-4 kilométer távolságból is működik.
Az alkalmazásban folyamatosan követni tudjuk a repülési adatokat. Látjuk a drón távolságát, magasságát, sebességét. A térképen meg tudjuk nézni a pozícióját és az irányát, így a kamera élőkép nélkül is vissza tudjuk navigálni. Az alkalmazás felületén keresztül tudunk videót és fényképet készíteni.

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-06.png

A beépített funkciók közül az alábbiak közül választhatunk:

Hazahívás (Return the home)

Akkor hasznos, ha elveszítettük az irányítást a drón fölött (elment a kép, akadozik  a jel, nem tudjuk mi történik vagy csak be szeretnénk fejezni a repülést)

Egy pont körüli repülés (Orbit flight)

A megadott pont körül a megadott távolságon és magasságban repül.

Szelfi mód (Dronie flight)

A drón a megadott távolságra és magasságba elrepül, majd visszaszáll

Útvonal repülés

A térképen kijelölt pontokon végigrepül.

Tap-fly Flight

A térképen megadott pontig repül a megadott sebességgel és magasságon.

A pozíciót a beépített GPS és Glonass rendszer segítségével a magasságot pedig optikai és ultrahangos érzékelővel tudja tartani.

A videó felvételeket a 4K-S modell természetesen 4K-ban készíti. Nagyon szép videó felvételeket kapunk, viszont legalább U3-as memória kártyát érdemes venni hozzá. Ehhez olvasd el a nagy sebességű memória kártyák tesztje cikket. Sajnos sokunknál előfordul, hogy a felvételeken a horizont ferde, ez egy ismert hiba és számos szoftveres javítás, tipp és trükk érkezett már hozzá. Érdemes ezeknek is utána olvasni.

Repülés közben folyamatosan látjuk az akkumulátor töltöttségét. Ha már csak 25% van, akkor megkezdi az automatikus leszállást melyet a távirányítóval felül tudunk bírálni. Ha lecsökken 15 százalékra, akkor már nem engedi a beavatkozást és magától leszáll.
A leszállás a felszálláshoz hasonlóan egy gombnyomásra történik. Ha a földig süllyesztjük a gépet, akkor sem fogja kikapcsolni, hanem megpróbál lebegni.
A leszálláshoz szüksége van egy sík felületre. Ha nem sík terepre próbálunk leszállni, akkor a drón érzékeli, hogy megdőlt és megelőzve a felborulást, ismét felemelkedik. 

Összegzés

A drón elérhető áron kínálja a DJI 3 Advanced közel minden tudását. Van amiben még jobb is, van amiben kicsit elmarad. De mindenképp jó választás, ha nem akarunk több százezret költeni egy DJI gépre, mégis szeretnénk egy nagy tudású és jó minőségű gépet. Ezzel a drónnal már olyan felvételeket tudunk készíteni, mely megállja a helyét a legjobb youtube-os videók között!

A gyakorlati tapasztalatokról itt olvashattok!

Ami tetszett

- Remek ár/érték arány
- Egyszerű kezelhetőség és átgondolt tervezés
- 3 tengelyen stabilizált kamera. gyönyörű videók
- Lecsatolható és külön is használható kamera
- 20 perc feletti repülési idő
- Rengeteg hasznos funkció
- Szinte minden tartozék kapható és cserélhető
- Tartalék rotor
- Felhajtható lábak

Ami nem tetszett

- A videó felvételeken a horizont néha ferde
- Propeller védő alapból benne lehetne

Hol kapható

Érdemes európai raktárból vagy Gearbest EU Express-szel, illetve a Banggood Tariff insurance-szel rendelni, hogy ne kelljen rá pluszba áfát és vámot fizetni.

Vásárlás előtt írj a Kínai cuccok facebook oldalára és megnézem, van-e rá kupon!
Csak közvetlenül a vásárlás előtt írj, mert a kuponok és akciók pár óra alatt lejárhatnak!

120 000 forint körül kapható:

GearBest

Banggood

Hazai beszerzés

XiaomiShop

Akkumulátor

 

Csatlakozz a Xiaomi Drone Hungary csoportjához!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5313699262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása