Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Mijia Mini 4K kamera - Teszt

2018. március 25. 21:00 - Kinai cuccok blog

akciókamera, autós menetrögzítő, YDXJ01

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-08-b.jpg

A Xiaomi akciókameráját kaptam tesztre, amely a keresztségben az YDXJ01FM modell nevet kapta. Nézzük mire képes a kb. 30.000 Ft-os árfekvésben elhelyezkedő mini kamera.

 

 

 

Csomagolás

A Xiaomi eddig nálam járt összes terméke retina orgazmus az olyan csomagolás fetisisztáknak, mint én. Egyszerűségében gyönyörű, mindennek esztétikus és praktikus helye van. A doboz elején a termék fotója szép nagyban.

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-01.jpg

Belül a kamerán kívül egy hajtogatott papír elosztóban az akkumulátor egy USB kábel és egy használati utasítás található. A lencsén egy védőfólia található a szállítási sérülés elkerülése miatt.

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-02.jpg

A használati utasítás sajnos csak kínaiul érhető el, de egy rövid kétségbe esés után rájöttem, hogy a kezelőfelület angol.

Üzembe helyezés

Túl sok dolgunk nincs, a 1450 mAh-s akkumulátort kell behelyezni a helyére és már kezdhetünk is neki a „forgatásnak”. Az akkumulátor csere illetve kivétel egyszerűvé válik a rajta található műanyag fülecske segítségével. Felette található a micro SD kártya helye, ebből maximum 64 GB-osat tehetünk bele. Arra figyeljünk, hogy a kártya milyen sebességre képes, ugyanis felvételkor akadást tapasztalhatunk lassú kártyával!

Be- és kikapcsoláskor egy hangjelzést kapunk, valamint az elején egy narancssárga színű állapot led kezd el világítani. 

Anyaghasználat, összeszerelés

Minőségre a Xiaomitól szokásos első osztályt kapjuk, az anyaghasználat és az összeszerelés milyensége is teljesen rendben van. A ház szép grafitszürke homokszórt, a logo az elején inkább feldobja, mintsem hivalkodóvá teszi.

Kijelző:

A kijelző egy 2,4 hüvelykes 960 × 480 felbontású LCD, amely 441ppi pontsűrűséget produkál. Minőségi szempontból ez teljesen megfelelő, a színek jók, viszont a maximális fényerő sok kívánnivalót hagy maga után, különösen erős napfényben. Az érintőképernyő meglehetősen érzékeny, így arra nincs panasz.

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-08.jpg

Akkumulátor

A kamera egy feltöltéssel másfél órányi 4K felvételt vagy két óra 1080p felvételt tud 60fps sebességnél, ami összhangban áll más akció kamerákkal (pl.: GoPro). A teljes feltöltés körülbelül másfél órát vesz igénybe a microUSB csatlakozáson keresztül.

Szoftver és teljesítmény

Az ígértnek megfelelően angol firmware-rel érkezett a kütyü. A kezelőfelület jól átgondolt és egyszerű, a képernyőt balra csúsztatva a galériát érhetjük el, jobbra pedig a videó- ​​és fotóbeállítások kerültek, ha pedig lefelé húzzuk az ujjunkat a beállítások, a WiFi és az energiagazdálkodási lehetőségek érhetőek el. Számos megváltoztatható beállítással találkozunk, mint például az EV, az ISO, a felbontás stb. Egy dolgot nem találtam, ez pedig a stabilizálási beállítás (ezt a teszt leadásáig sem találtam meg).

A kameránkat a Mi Home alkalmazással csatlakoztathatjuk a telefonhoz, ez gyorsan és pontosan működik. Innentől fogva elindíthatjuk és leállíthatjuk a felvételeket, megtekinthetjük a fényképeket és a videókat, és néhány alapvető beállítást módosíthatunk, ilyen például a felbontás.

A kamera munka közben

Meglepő milyen jó 4K-s felvételekre képes a Mija 4K. Jó megvilágításban részletes és remek színtelítettségű anyagot készíthetünk. 60mbps bitrátában rögzít akárcsak a Xiaoyi Yi 4K kamerája vagy a GoPro Hero 5. Az automatikus fényerő kompenzáció meglehetősen jól működik, viszont a 145 fokos objektívnek van egy kis torzulása, amint az alábbi képen látható.

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-12.jpg

Az elektronikus képstabilizáció a három tengelyes giroszkóppal és gyorsulásmérővel nem elég a nagy mozgások stabilizálására, mint például a gyaloglás, futás vagy ugrás, viszont a kis kézremegést kiveszi. Az alacsony fényerejű teljesítmény gyenge, sok a zaj a videókban is és a fotókban is sajnos. A sötétebb első képen sokat veszítünk képrészletességben:

xiaomi-mijia-4k-kamera-teszt-akciokamera-autos-menetrogzito-ydxj01-13.jpg

A lassítás az 1080p-s felbontásban a lenyűgöző és meglehetősen szokatlan 100fps, a 720p-s felbontásban felkúszik 200 fps-ig. Az utóbbit azonban nem ajánlom mivel túl sok részletet tűnik el a kész anyagon. A gyártó mindent kihozott, amire a 8 MP-es érzékelő képes.

A Time Lapse mód is nagyon jól működik, íme egy videó róla:

Összegzés

A Mijia 4K akció kamerája határozottan nagyszerű vásárlás. A minőség, az átgondolt kezelőfelület, a könnyű használhatóság és a kb. 115 dolláros ár is mellette szól. Ebben a kategóriában a Yi Lite vagy a Hawkeye Firefly 8S mozog, de a Mijia határozottan az első ezek közül.

Ami tetszett:

  • Sokrétű használat
  • Remek ár/teljesítmény
  • Kitűnő kezelőfelület

Ami nem tetszett:

  • nincs hozzácsomagolva extra kiegészítő
  • nagy fényben kevéssé látszódó kijelző
  • nem találtam a stabilizálás funkció beállításait (ez lehet az én lámaságom)
  • alacsony fényerőnél szemcsésedik a kép

Specifikációk:

Chipset

Ambarella A12S75

Kép szenzor

Sony IMX317 (8 Megapixel 1/2.5" CMOS)

Lencse

Hét részes üveg lencse UV szűrővel 145 fokos látószöggel

Blende méret

f2.8

Súlya (akksival és sd kártyával)

99 gramm

Mérete

7.15 x 4.27 x 2cm (2.95cm a lencsével együtt)

Kijelző

2.4″ (960×480px) LCD 16:9-es képarányú érintőkijelző

Maximális képfelbontás

3840×2160 (8.3MP)

Maximális videó felbontás 4K

3840 x 2160 - 30 fps

Maximális videó felbontás 2.5K

2560 x 1440 – 30fps

Maximális videó felbontás 1440p

1920 x 1440 - 100/60/30fps 

Maximális videó felbontás 720p

1280 x 720 - 200 fps

Videó tömörítés

H.264

Kép formátumok

JPEG, DNG

SD kártyahely

van max. 64 GB

Akkumulátor

1460 mAh

Wifi

van

Csatlakozás

USB (micro)

Távkioldó támogatás

van

Külső mikrofon

nem támogatott

Videó stabilizátor

van

 

Hol kapható

Akciótól függően 130 dollár körüli áron kapható az alábbi oldalakon.

A GearBestről EU Expressel rendelve Áfa és VÁm mentesen tudjuk megrendelni

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

Kapható hozzá vízálló tok is pl. az Ebay-en.

Hazai beszerzés

XiaomiShop

A tesztért köszönet Murzil-nek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8913779294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feri bácsi 2018.05.17. 23:33:37

Vízálló házat lehet vásárolni hozzá?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.05.19. 13:04:02

@Feri bácsi: Igen, kb. 2000 forint. Kiegészítettem vele a cikket, a "vízálló tok"-ra rákeresve találod meg a linket.

Ironhide 2018.06.16. 11:27:03

Szia!

Rövid, de egész jó írás. Sajnálom ezt a mondatodat: "Ebben a kategóriában a Yi Lite vagy a Hawkeye Firefly 8S mozog, de a Mijia határozottan az első ezek közül."
Miért is?
Mert ha már valamit "leszólsz", akkor talán picit ki is kéne fejtened. Nekem Yi Lite van, és az írásod alapján nem érzem úgy, hogy a Mijia az első lehetne. Tudom ez is szubjektív. Így kevésbé kéne magadat objektívnek beállítanod. Ha már írsz.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.06.16. 12:29:18

@Ironhide: Szia!
Sajnos nem egyszerre van nálunk az összes kamera, így igazi összehasonlításra nincs lehetőség. Utólag pedig már csak benyomások maradnak meg. Ettől függetlenül a másik két kamera is nagyon jó, bátran ajánlom azt is! A negatív résznél kiemeltük a hibáit is, így senkit nem érhet meglepetés.
süti beállítások módosítása