Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Mire érdemes figyelni Pendrive, memóriakártya, HDD, SSD vásárlásakor?

2018. március 30. 12:00 - Kinai cuccok blog

pendrive.jpgLegtöbbünk szerintem azért rendel Kínai oldalakról, mert spórolni szeretne, ha mást nem a postaköltséget, de általában a termékek is olcsóbbak. Vannak azonban olyan tipikusan hamisítható dolgok, amiknél érdemes a túl alacsony árat inkább elrettentőnek, mintsem hívogatónak érezni.
Ebben a cikkben megpróbálok egy két jó tanácsot összeszedni, mert a Facebook csoportban is sokszor téma a memória kártyák ára, megbízhatósága, mérete. Hol? Mennyiért? Milyet? Honnan?

Előre leszögezném, hogy az adatok, amiket tervezünk tárolni a vásárolt Pendrive-on, SD-n, SSD-n, HDD-n részben behatárolják azt is, hogy érdemes e „szórakoznunk” vele, vagy sem. Ha például pótolhatatlan családi fényképek, esetleg munkahelyi dolgok, leendő bestsellerünk egyetlen Word példánya, akkor én nem tanácsolom az internetes vásárlást. Ilyen esetekben kizárólag ellenőrizhetően eredetit érdemes venni, és abból is inkább két kisebbet, mint egy darab nagyot. Hogy legyen biztonsági másolatunk is. Sajnos sokan akkor jönnek rá, hogy nem elég egy helyen tárolni a dolgokat, amikor épp az semmisül meg valamilyen okból

Azonban, ha a vélhető tartalom, a szélessávú internet álltál elérhető töménytelen és pótolható adatok halmazát jelenti, amit bármikor pótolni tudunk, rossz esetben fél nap alatt, akkor bizony létjogosultságot nyernek az olcsó „eldobhatós” pendriveok, memóriák.

A HDD, SSD témakörről az a véleményem, hogy egy számítógépnek semelyik alkotó elemével nem szabad hazárdírozni. De ha egyáltalán lehetne sorrendet felállítani, akkor is, az biztos, hogy az elsők között nem érdemes az adat tárolókkal bűvészkedni. Az SSD-n lesz, mondjuk a rendszered, így a működése elvárható módon hibátlan kéne, hogy legyen. Így pár ezer forint megtakarításáért én biztos nem rendelnék SSD-t. A HDD-vel ugyan ez a helyzet, egy jól működő, rossz minőségű HDD, lassíthat az egyébként jó gépünkön. A rajta tartott adatokat holnap is megnéznénk. És sajnos van az úgy, hogy neves gyártók HDD-in sem sikerült pl. nekem megnézni a rámentett adatokat. Mert az S-betűs TV-t és mobiltelefonokat is gyártó cég terméke ennyit bírt 1 TB-n fél év alatt…

Visszatérve a pici adat tárolókra, pendrive, memóriakártya. Nagyon olcsót sose vegyünk.
Az illusztrált képen a kék kulcs 64 GB méretűnek árulták és 1000 Ft volt átszámítva. Valójában pedig 7,56 GB volt a mérete. Jó persze mondhatnánk, hogy 1000 Ft még most is jó egy kb 8 GB-s pendrive-ért. De valójában ez nem igaz, mert nem lehet biztonságosan használni. Én partíció menedzserrel behatároltam a valós méretet, a fennmaradó hamis részt nem partícionáltam, így a Windows csak a valós 7,56 GB-t mutatja. Ezt a kocsiban a transmitterben zenehallgatásra használom.
A vasemberes nem működik, háromszor sikerült használni. Pedig a kivitele egész precíznek tűnik. A pisztoly USB 1.0 vagy 0,01 lehet. :D Mert 20 MB-t rámásolni több mint fél óra.
A mercis 32 GB, és az tényleg annyi, a h2testw programmal ellenőrizve. Viszont azért el is kértek 12 dollárt (2015.07.20.-án).

Most jöjjenek a tanácsok, amikkel kapcsolatban előre szólok, hogy szubjektív, felelősséget nem vállalok rá. Viszont saját tapasztalaton alapulnak.

SSD, HDD vásárlását én nem is ajánlom. De ha mégis, akkor ugyan azokat az alapelveket érdemes betartani, mint a Pendrive, Memória kártya esetén.

Olyan árustól vegyünk, akit sokan értékeltek pozitívan. De mivel a hamis pendrive biznisznek sokan áldozatai, és fogalmuk sincs róla, érdemes a kommenteket is végig böngészni. Ha csak egy negatív komment is van, és mondjuk képpel illusztrálva, hogy memóriatesztelő program hibásnak, valótlan kapacitásúnak ítélte a terméküket, akkor akármennyire csábító az ár, felejtsük el, és X-eljük ki.

A túl alacsony ár ebben a témakörben mindig gyanús kell, hogy legyen. Gondolnánk, hogy a márkás gyártók túl kapzsik, és azért annyival drágább a termékük, na meg a reklám, és márka. De nem, a neves gyártók kapzsik, de nem ennyire.  J
Erre a kérdésre azt tudom tanácsolni, hogy írjuk be a keresőbe a kívánt kapacitást és a pendrive, SSD, HDD, SDHC, stb. közül azt, amit vásárolni szeretnénk. A találatok között bizonyosan lesz magyar ár összehasonlító oldal. Itt meg tudjuk nézni, hogy hazai kereskedőknél mennyibe kerül, mondjuk egy, névtelen, vagy egy márkás darab.
Ezt az árat figyelembe véve a 20-25%-tól olcsóbbat már nem érdemes elhinni a kínai oldalakon vagy e-bay-en található hirdetéseknek.

És ami a legfontosabb, minden esetben ellenőrizzük a terméket. FONTOS. A Windows önmagában nem tudja megállapítani, hogy manipulált-e a kapacitás. Épp ezt használják ki.
Ezért h2testw programmal, vagy más hiteles tesztprogrammal ellenőrizzük le. Akkor is, ha hosszú ideig tart a teszt.

mixza-micro-sd-card-32gb-class10-uhs-1-u1-h2testw-1gb.png
A sebesség tekintetében is hatalmas különbség lehet a különböző pendrive-ok között. Hiába a nagy kapacitás, ha órákig tart felmásolni valamit. Sajnos az, hogy USB 2.0, 3.0, 3.1 szabvány támogat, még nem mondja meg, hogy milyen sebességre képes, csak azt, hogy maximum milyen sebességet tud a támogatott szabvány. (Hiába hajtasz fel egy trabanttal az autópályára, attól az még nem fogsz tudni 130-al menni)
Lehetőség szerint olyan helyen vásároljunk, ahol olvashatunk felhasználói visszajelzéseket. Ha megkaptuk a kártyát, akkor pedig nézzük meg, valóban tudja-e az ígért sebességet! Pl. egy Class 10-es kártya 10MB/s-ot tud. Egy 32GB-os kártyát ezzel a sebességgel 53 perc alatt tudunk teli írni!

Az oldal egyik mottója, hogy ami rossz, maradjon is Kínában! :)
Véleményem szerint ebben a témakörben érdemes nagyon körültekintőnek lenni. Sajnos az esélye, hogy pórul járunk, sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Fogadni mernék rá, hogy aki vett már Kínából pendrive-ot, memória kártyát, és úgy gondolja milyen jól járt. Azoknak több mint a fele szomorúan lenne egy tesztprogrammal lefuttatott ellenőrzés után.
Éppen ezért tanácsolom a körültekintő vásárlást és a mellett is sok szerencsét kívánok, mert fél bolygóval odábbról, sajnos semmi nem garantálhatja, hogy nem járunk pórul.

Ha mégis rendelünk, tartsuk szem előtt, hogy ezeket az adat tárolókat mindenképpen pótolható adatok tárolására használjuk. Persze ez logikus drága adat tárolóknál is. Fontos dolgot mindig minimum két tárolón tartsunk.

A cikkért köszönet Mucsi Gábornak!

Itt olvashatod a nagy sebességű memória kártyák tesztjét.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9813790340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.03.30. 22:28:03

Nekem az S betűs cuccok mindig addig bírják, ameddig használom őket, már legalább 10 merevlemezt és 2 ssd-t vettem tőlük. Peches lehetsz.

aspectratio67 2018.03.30. 22:55:11

Én már rendeltem Ali-ról pl micro SD-t, telefontöltőt, tökéletesen működnek. Az autós cuccok, műanyag vackok nevetségesen olcsók ott és ugyanezt kapnád az itthoni boltban is csak 20x drágábban.

midnightcoder2 2018.03.31. 07:36:11

@Etniez: Nekem winchesterrel, pendrive-val, SSD-vel csak egyszer volt még bajom, a 90-es években vettem egy szar winchestert. Azóta ezek nálam csak avulnak.

M_Ali 2018.03.31. 09:59:35

Samsungot soha, tőlük már nem egy termék hullott el, és nem szimpla kártyák vagy HDD-k, hanem jóval nagyobb értékű tv-k és "hangrendszerek"...

sakkosfx 2018.03.31. 13:21:52

Az életünket érintő legfontosabb dolgokat papiron őrizzük meg! Több száz évet kibírnak és nem férnek hozzá távolról! Soha semilyen titkot ne őrizz adattárolókon! Na ez az igazi biztonság!

eßemfaßom meg áll 2018.03.31. 19:49:48

mondjuk vannak százezres nagyságrendű vinyók alapján összerakott statisztikák, az, hogy egy átlagember élete során elhasznált 5-10 vinyóbol épp melyik márka döglött meg, nem jelent semmit.

Nancsibacsi 2018.03.31. 20:14:27

Pendrive/SD kártya esetén az a nagy trükk, hogy egy kis kapacitású - mittomén 8GB - nagynak - mondjuk 32GB mutatja magát. Írni tudsz rá 32GB-t - semmi se veszi észre a csalást. Vissza is vissza tudod olvasni, csak a 8GB feletti rész csupa nulla lesz. Ez azért gennyes így, mert rámásolod a dolgaidat, vissza is másolod - azt hiszed hogy jó. Ha pl. film, akkor el is kezdheted nézni, mert csak a vége lesz rossz...

WildBear 2018.03.31. 20:32:33

A "legnépszerűbb magyar átverési oldal"-on is sok ilyen kamu pendrive van.

NoOne 2018.04.01. 01:43:25

@sakkosfx: és pl. az autóban kottáról olvasod a zenét vezetés közben? Nem semmi... ;)

Nincs a digitális tárolással olyan nagy baj, a tárolt adatmennyiséghez képest a hibaszázalék bőven alacsonyabb mint a papíré, bár a tárolási idő tekintetében a papírt egyelőre csak a kő és a kerámia veri.
süti beállítások módosítása