Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Mi WIFI Router 3G - Teszt

2018. szeptember 21. 13:26 - Mucsi Gábor

Mai bemutatónk alanya ismét mindenki kedvenc kínai gyártójának, a Xiaominak egyik újabb terméke lesz. A szóban forgó kütyü a Mi Router 3G, a gyártó egyik legjobb útválasztója. 50 dolláros árával messze nem a legolcsóbb routerről beszélünk, de ezért cserébe 4 antennát,  gigabites LAN portot és sok más egyéb nyalánkságot kapunk.

A doboz

Az eszköz egy egészen hatalmas dobozban érkezik, köszönhetően annak, hogy az antennái nem levehetőek. Éppen ezért a dobozban csak lehajtva találjuk őket, hasonlóan, mint Wolverine karmait (erre a hasonlatra nem számítottál, ugye?). A csomagolás egyébként nagyon jó minőségű, tele van kínai feliratokkal, a Xiaomi fehér és narancssárga színeiben pompázik. Magán a szépen becsomagolt routeren kívül egyébként még a megszokott UTP kábelt, valamint néhány papírt találunk. Viszont negatívum, hogy a hálózati kábel nagyon rövid és US pluggal rendelkezik, átalakító pedig nem jár hozzá, erről nekünk kell gondoskodnunk.

/

Kinézet, portok

A dizájn és a hófehér szín mindenképpen az Apple formatervezőit idézi, ami engem egyáltalán nem zavar. A többi Mi Routerhez hasonlóan nagyon lapos a 3G is, hátulján pedig a 4 antenna emelkedik ki. Sok útválasztóval ellentétben ez az eszköz nem villog úgy, mint egy karácsonyfa, legalábbis szemből nézve. Az elején mindössze egy visszafogott kék indikátor LED található, a hátulján természetesen már kapunk visszajelzést az egyes kapcsolatok aktivításáról. Csatlakozókat tekintve egy gigabites WAN - és két szintén 1000 Mbps-es LAN portot kapunk, valamint egy USB 3 bemenetet.

/

Paraméterek

A 3G a MT7621A 2 magos processzort használja, RAM-ból 256 MB DDR3-asat kapunk, a tárhely mérete 128 MB. A 3C-vel ellentétben ez egy dual bandes router, azaz nemcsak 2.4 , hanem 5 Ghz-es frekvencián is kapcsolódhatunk hozzá, ami kevésbé zsúfolt, és ezért sokkal stabilabb, mint a hagyományos 2400 Mhz-es tartomány. Támogatja az AC szabványt is, azaz 5 Ghz-en maximálisan 867, 2.4 Ghz-en 300 Mbps-os sebességre képes. A Xiaomi elmondása szerint pedig egyszerre akár 128 eszköz is csatlakozhat hozzá, habár otthoni felhasználásnál ez nem túl lényeges. Kivéve, ha nagy a család. Nagyon nagy.

/

Beüzemelés

A routert számítógépen és mobil appon keresztül is be lehet üzemelni, de a webes felület csak kínaiul érhető el (igaz a Chrome egész ügyesen le tudja fordítani, de ez a funkció internet hiányában nem működik). Így hát érdemes a Mi Wifi nevű appot használni, amihez szükségünk lesz egy Xiaomi fiókra is. A beüzemeléshez először csatlakozni kell a routerhez a telefonunkkal, majd az appban setupolni azt. A folyamat nem túl bonyolult, de nekem pl. a Digi oldalán regisztrálni kellett az eszközt.

Használat

Jó magam eddig egy ASUS RT-AC51U routert használtam, ennek az itthoni ára kb. megegyezik a Xiaomi kínai árával. A teljesítmény viszont ég és föld a kettő között. Az ASUS-nak gondjai voltak két fal átjátszásával, a lakás távolabbi pontjain igencsak gyakori volt “az egy csíkot mutat a wifi a telómon”. A Mi esetében ilyenről szó sincs, a kapcsolat sziklaszilárd, még a routertől több, mint 10 méterre is.

/

A vezetéknélküli sebesség is nagyon rendben van - a képen a pocsék internetem miatt ugyan ez nem látszik- de higgyétek el, a vezetékeshez hasonló értékeket mértem.

/

A képen az 5 Ghz-es bandhez kapcsolódtam, de a Mi Router képes egyesíteni a két hálózatot (2.4-5 Ghz) egy SSID alatt. Ez esetben a router maga dönti el, hogy melyik hálózathoz érdemes kapcsolódnia az egyes eszközöknek. A 3G ezenkívül is rengeteg plusz funkcióval rendelkezik. Az appban folyamatosan nyomon követhetjük a kapcsolódott eszközöket és azok aktuális “fogyasztását”, amihez gyártó specifikus ikonok is társulnak. További extra funkció a fotók biztonsági mentése, QoS, vendéghálózat, tűzfal stb.

/

Sőt, a router akár NAS-ként is használható egy merevlemez csatlakoztatásával. Az ezen tárolt fájljainkat távolról is elérhetjük, nézhetünk filmeket, képeket stb. Az írási/olvasási sebesség is kifejezetten jó (100/ 40 Mb/s). A Xunlei nevű kiegészítőprogram nevében letöltéskezelőt is kapunk, de igencsak fapados a dolog. Aki komolyabban szeretne torrentezni (amit ugye senki sem szokott) vagy további funkciókhoz szeretne hozzáférni, érdemes lehet Padavan firmwaret telepíteni az eszközre.

Összegzés

A Xiaomi egy nagyon patent routert tett le az asztalra, ami 50 dolláros árával szinte verhetetlen vételnek számít.

Ami tetszett

  • lefedettség, sebesség
  • ár/érték arány
  • funkciók
  • mobil appból vezérelhető

 Ami nem tetszett

  • kínai nyelv az asztali kliensben
  • néhány Kína specifikus plug-in
  • nem európai csatlakozó

Hol kapható GearBest Banggood AliExpress Ebay

Hazai beszerzés XiaomiShop

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is! A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr1014249613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása