Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Fellegek között a (Xiaomi) Fimi X8 SE drónnal - Teszt

2020. január 14. 21:29 - Tomi0529

Kirándulni szeretünk, hiszen nincs is annál szebb, amikor egy szép hegyre felmegyünk és elénk tárul a csodaszép panoráma. Ilyenkor nyáron minden szépen zöldben pompázik és illatosak az erdők. Akik szeretik a magasságot, azok nem félnek a repüléstől sem, de valljuk be őszintén, drága mulatság a repülés, de milyen klassz lenne egy sétarepülés a Dunakanyarban. Nos van egy jó hírem, ezúttal megfizethető a szép panoráma, amikor csak kedvünk tartja, ugyanis a Xiaomi Fimi X8 SE összehajtható drónjával valóban pompás fotókat-és videókat készíthetünk, amiről és amikor csak szeretnénk.

Doboz

A Fimi X8 SE drón egy gyönyörű fehér dobozban érkezik. Kapjuk a drónt, egy távirányítót (controllert) egy töltőt, egy akkumulátort, három féle - egy type-c, egy micro usb és egy lightning - kábelt. Továbbá két propellert és egy használati útmutatót.

Nem kapunk viszont kontroller töltőt, bár ezt egy sima telefon töltővel megtehetjük. Személy szerint jobban örültem volna neki, ha az akkumulátor töltőn lett volna egy usb kimenet is.

Használat

Használata nagyon egyszerű, annak ellenére, hogy a Fimi X8 SE-be sajnos csak egy egy ultrahangos érzékelő került, ez is a hasa aljára. Kicsit megtévesztő tud lenni elől a fekete szemöldöki rész, ahol azt sejthetnénk, hogy vannak további infra szenzorok, de sajnos csak dekoráció.

Aki még nem használt drónt, annak lehet, hogy érdemesebb lenne egy olcsóbb darabbal játszani, bár én is fordítva csináltam. Egy Dji Mavic proval kezdtem és utánna játszottam a Fimivel. A drón használatához szükségünk lesz egy Fimi Navi nevű alkalmazáshoz, illetve szabadtérre.

A bekapcsolás itt is egy rövid és egy hosszú gombnyomással tehetjük meg, sípolással jelzi a drón, hogy sikerült, illetve a kontroller ledjei fehéren villognak.

A Fimi X8 SE hátulján találunk egy ledet, ami visszajelez nekünk, ha bármi gond lenne, illetve a motorjai alatt szintén, amolyan lássuk merre van a drón.

Amint megtalálta a drón a GPS jeleket és kalibráltuk a drónt illetve a gimbalt, már repülhetünk is. Sajnos eleinte voltak gondok a drón kalibrálással, de szerencsére ezt kiküszöbölték.

Kalibrálást mindig érdemes elvégezni az első felszállás előtt, illetve akkor is, ha a következő felszállást máshol végezzük el.

Hardver

A Fimi x8 esetében sajnos kevés szenzor került beépítésre, de ennek ellenére egy remekül összerakott, kicsire összehajtható drónt építettek. Pozícionáláshoz Glonass  és GPS vevőket is használ, amik jól teszik a dolgukat, gyorsan talál műholdat.

11,4 Voltos 4500mAh-ás LiPo akksit kapott, ami 33perces repülést ígér, de ez a valóságban inkább csak 20-25perc.

Van ahol spóroltak, máshol bele tették szívüket lelküket, ugyanis egy Sony IMX 378-as 1.55um 4k100mbps-re képes kamera került a drónba, ami eszméletlen jól dolgozik és erre még egy 3 tengelyes stabilizátort is kapunk. Képminőségre nem lesz panaszunk, hiszen RAW-ban is tudunk képeket menteni, illetve annak ellenére sem, hogy nem autó fókuszos a kamera. Ha ez még nem lenne elég, élőképnek pedig HD felbontásút kapunk, ami több mint elég. A gyártó 5km hatótávot ír, olvastam, akiknek sikerült 4km-ert kihozni belőle, persze ezt szigorúan városon kívül, ugyanis ez a drón is Wifivel működik, egészpontosan annak egy változatával. (5.725-5.850Ghz) Tehát itt nem a DJI Mavc Pro Ocusync szerű jelátvitel van, inkább a DJI Air-nak felel meg. De ennek ellenére városban sem voltak nagy problémák.

Sebességre sincs panasz, 18m/s-ra képes, ami elég jónak mondható az összecsukható drónok között, súlya pedig 790gramm. Precíziós leszállást itt is kapunk, mint a Mavic pro esetében, az alsó kamera figyeli a leszálló pályát és megpróbál odarepülni, vagyis próbálna, mert ez a funkció nem annyira szeret működni.

 

Kontroller

Szerettem volna a kontrollerről egy kis kitérőt, hiszen itt látszik, hogy odafigyeltek a mérnökök a tervezéskor.

Egészen 7” -ig belefér minden ebbe a széthúzható kontrollerbe. Olyan apróságokra figyeltek, hogy a kábel ne legyen útban, eltűnik egy kis mélyedésben. A joysticknek letekerhető a gumírozott fogantyúja és ennek is van helye. A gombok, illetve a tekerő potméterek remekül használhatóak, érzésre is a finomságot kelti. Kapunk egy multifunkciós kicsi joysticket is, ami programozható, illetve egy RTH csúsztatható gombot is, amivel haza hívhatjuk a drónunkat. A négy darab hófehér led még tűző napban is jól látszik, így láthatjuk az akkumulátor szintjét. Alul találjuk a töltő, illetve a telefoncsatlakozására szolgáló USB portot.

A kontroller mérete: 203.8x91x46.6mm, súlya pedig 370gramm, ami valóban könnyűnek mondható. Továbbá kapott egy 3900mAh lithium akkumulátort, amivel akár több repülést is végig vihetünk. Micro usb kábellel tölthető.

Képminőség

A 4K 100mbps, 12megapixelnek illetve a Sony szenzornak köszönhetően nagyon szépek a képek és a videók. Talán a videó felvételek egy kicsit szebbek, mint a képek, de mindent testre szabhatunk. F2,2 rekesznek köszönhetően még akár este is megfelelő képet tudunk varázsolni, bár azért itt már nagyon nagy csodát nem szabad várni. Iso 100-3200ig állíthatjuk, míg videónál 100-1600 között van lehetőségünk. A shutter speed 8-1/8000s ig-állíthatjuk, de természetesen van automata üzemmód is. A videó formátum mp4, sd kártyából pedig érdemes venni nagyon gyors írású kártyát, U3 logóval ellátottat, illetve hivatalosan maximum 64GB-ig tudja kezelni a drón.

Extrák

Számomra a drón nem a repülési élményt hozza, hanem a gyönyörű és látványos felvételeket. Ezért is szerettem bele.

Használni egyszerű és a módok nagyok sokat könnyítenek, hogy nagyszerű felvételek készülhessenek.

Megtaláljuk köztük a Film módot, okos követési módot, felvétel repülés tervezéssel, hyperlapse és majd talán belekerül a panoráma is. Továbbá, rakéta, Dronie, kör és spirál repülési módokat is választhatunk. Elég hosszú a lista, látszik, hogy egy klassz drónt szerettek volna összehozni.

Telefonos alkalmazás

A telefonos alkalmazást elérhetjük IOS-re és Androidra. Nem szükséges magunak vinni a nagy távirányítót, használhatjuk a drónt wifivel a telefonunkal összekötve, de talán célszerűbb a kontrollert használni. Remekül átlátható és könnyedén használható az app. Minden fontos információt megtalálunk amire valóban szükségünk van.

 

Összegzés

A Xiaomi 4K drónját a a Fimi készítette és ezen a drónon így meglátszanak az előd jellemzőei, ami csak a javára válik, hiszen a Xiaomi 4K is remek darab.. Volt szerencsém egy Dji Mavic Prohoz, és bár voltak különbségek, talán a mavic pro egy kicsit finomabban hangolt eszköz, illetve a kontrollere és a szenzorai is jobbak. De ezen az áron az összecsukható drónok között nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez a legjobb. Valóban kevés szenzor került bele, hiszen a Xiaomi Mi 4K drónnál is ennyi volt, ehhez még adhattak volna egy kis pluszt. Cserébe ugyanannyiba kerül, így sokkal könyebben megfizethető mindenki számára. Én elsősorban videós szemmel nézegettem, és azt kell mondjam, megdöbbentően jó képminőséget produkál. Bár elég nagyok a fájlok, de ez alapjában véve ez igaz a 4K képivilágra. Egy kétszer sajnos eljátszotta leszálláskor, hogy pattogott fel és le, de nem jellemző. Sok frissítés jön a drónhoz és látni is, hogy egyre jobb lesz. Én így reménykedem, hogy még profibb lesz az időmúlásával.

Pro

  • Jó ár
  • Jó képminőség
  • Jó kontroller
  • Megfelelő repülési idő
  • Minőségi termék

Kontra

  • Kevés szenzor
  • Nincs autó fókusz
  • Töltő adapter nincs a kontrollerhez

Egy pár tesztkép

Hol kapható

A Gearbesten és Banggoodon Áfa és Vám mentes szállítással rendelhető! Aktuális kuponért írj a Facebook oldalunkra!

Fimi X8 Banggood

Fimi X8 Gearbest (Jelenlegi kupon: 24HFIMIX8)

Akkumulátor szintén rendelhető Áfa és Vám mentesen (Vám biztosítással  - Tariff insurance)

 

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Xiaomi, Fimi, Hubsan drón csoportunk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3715553996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása