Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Vezeték nélküli mobil telefon töltők - Teszt

2017. április 12. 11:00 - Kinai cuccok blog

Blitzwolf, Fast charger, Samsung, Noname, wireless charger

vezetek-nelkuli-mobil-telefon-tolto-teszt-blitzwolf-fast-charger-samsung-noname-wireless-charger-9v-5v-usb-01.jpgA mai telefonok akár egy nap alatt is lemerülhetnek. A vezetékről történő töltés kényelmetlen és gyorsan tönkre teszi a csatlakozót. Ennek kiküszöbölésére találták ki a vezeték nélküli töltést, melynél egy ilyen töltést támogató telefont egy töltőlapra téve a készülék automatikusan tölt. Korábban ezek a töltők mind jóval lassabban töltöttek, mintha vezetékről töltöttük volna a készüléket, de a QC3 szabvány megjelenésével ez a hátrány megszűnt. Szerencsére egyre több telefon támogatja ezt a funkciót, így érdemes körülnézni, melyik vezeték nélküli töltő mit is tud.

 

A tesztről

A tesztet egy Samsung Galaxy S7-tel végeztem, mely alapból támogatja a vezeték nélküli töltést. Az eredmények összevethetősége végett mindegyik vezeték nélküli töltőt az S7 gyári töltőjével és kábelével használtam. A vezeték nélküli töltőkhöz jellemzően amúgy sem adnak 230V-os adaptert és kábelt, a telefon készülékéhez kapottat viszont ugyanúgy lehet használni.

A Samsung töltő specifikációja

Model: EP-TA20EWE

Input:    100-240V, 0.5A
Output:  9.0V, 1.67A
                5.0V, 2.0A

Látható hogy a Samsung gyári töltője képes 9V-ot is ráadni a kábelre, amennyiben a kábel másik végén található készülék képes ezt kezelni. Vagyis az USB megszokott 5V-ja már lehet több is, de a szabvány visszafelé kompatibilis maradt, ha a töltő nem észleli az új szabvány támogatását, akkor a hagyományos 5 voltot fogja biztosítani.

Négy darab töltőt teszteltem. Mivel nincs 4 darab S7-em, így csak egymás után tudtam tesztelni és akkor sem a teljes töltést, csak egy adott töltöttségi szinten mért adatokat mértem meg. A töltöttség előrehaladtával a töltőáram erőssége folyamatosan változik, így csak az adott töltöttségi szinten lévő eredmények összevetésének van értelme. Az akkumulátor 50%-os töltöttségénél mértem meg a feszültséget és az áram erősséget. Az adatokat a fali adapter és a kábel közé tett mérőműszerről olvastam le, vagyis a fali adapter USB kimenetét mértem. (a vezeték nélküli töltő hatékonysága miatt a valódi töltés kb. 30%-al kisebb)

Referencia értéknek a kábeles töltés adatait vettem, mivel arra voltam kíváncsi, hogy a kábelről történő töltéshez képest még mindig lassabb-e a vezeték nélküli töltés.


Samsung kábelről töltve

Mért adatok:

Feszültség: 9.3V
Áramerősség: 1.6A

MicroUSB kábelről töltve a töltés a fali adapteren szereplő adatoknak megfelelően történt. Ez szolgál viszonyítási alapnak.

 


Samsung vezeték nélküli töltő

A dobozban a töltő, egy kábel és egy rövid leírás volt. A négy készülék közül ez volt a legmagasabb. A microUSB csatlakozója ( felirat alapján) felül található, de bármilyen irányba rátehetjük a telefont, a fontos az hogy középen legyen.

A specifikációja alapján már nem használja ki a fali adapter képességeit. Lassabban is tölt az elvárhatótól.

Specifikáció

 Márka  Samsung
 Modell  EP-PG920I
 Töltési távolság  
 Frekvencia  
 Hatékonyság  
 Input  DC 5V/2A
 Output  
 Méret  97 x 16.8mm
 Súly  87g

 

Mért adatok:

Feszültség: 5.2V
Áramerősség: 0.5A-1.3A

A töltésről különböző színekkel ad visszajelzést.

Kék, Zöld majd Cián szín: A töltés megkezdése
Kék: töltés 2A-el
Zöld: Teljesen feltöltve
Cián kék: töltés 2A-nél kevesebbel
Villogó kék: Valamilyen hibából kifolyólag nem tölt
Nincs led: Készenlét

A töltés közben folyamatosan világít, ami éjszakai használat esetén zavaró lehet.

Összegzés

Bár a Samsung márkájú volt a fali töltő, kábel, vezeték nélküli töltő és a telefon is, többet vártam. A lészülék eredetileg is csak 5V-on tud működni, de emellett sem hozta ráírt teljesítményt. Több töltöttségi szinten is próbáltam, de 0.6A és 0.8A körül töltötte mindig. Egyszer ment fel 1.3A-re, de még ez is elmarad a 2A-től melyet a töltő tudott volna.

Hol kapható

A töltőt ajándékba adták az S7 készülék vásárlásakor. Az arukereso.hu-n 7000 forinttól kapható.

 

Blitzwolf vezeték nélküli töltő

A Blitzwolf dobozában a töltő mellett egy rövid leírás és egy töltő kábel volt. A négy töltő közül ez a legkisebb. A felső részén a belső korong egy bőrhatású gumi, benne a márkanévvel ami minőség érzetét kelt. Töltéskor az alsó peremén folyamatosan halványan világít, ami nem zavaró.

Specifikáció

 Márka  BlitzWolf® 
 Modell  BW-FWC1
 Töltési távolság  ≤10mm
 Frekvencia  110-205KHZ
 Hatékonyság  ≥72%
 Input  DC5V,2A  DC9V,1.8A
 Output  5V,0.5-1A  9V,1.3A
 Méret  90 x 15mm
 Súly  95g

 

Mért adatok

Feszültség: 9.2V
Áramerősség: 1A

Összegzés

A töltő szinte minden töltöttségi szinten tudta a 9V-os 1A-es töltést amivel villámgyorsan töltött, nem sokkal maradt el a vezetékes töltéstől. Nem csalódtam, hozta a Blitzwolf minőséget. Bár árban már egy drágább kategóriát képvisel, még mindig olcsóbb mint az itthoni márkás termékek és ezért a pénzért valóban minőséget kapunk. A Banggood-os értékelései is mint nagyon jók.

Hol kapható

A töltőt a Banggodon vásároltam 4600 forintért.

 

"Fast wireless charger" vezeték nélküli töltő

A Fast charge dobozában a töltő mellett egy rövid leírás és egy töltő kábel volt. A töltés megkezdésekor gyors töltés esetén zölden, hagyományos töltés esetén kéken világít a töltőt körülvevő átlátszó gyűrű. A világítás pár másodperc után kikapcsol.


Specifikáció

 Márka  Fast charge
 Modell  NW130F
 Töltési távolság  ≤8mm
 Frekvencia  110-250KHz
 Hatékonyság  kb. 72%
 Input  DC 5V/2A  DC 9V/1.8A (terméklapon 1.5A)
 Output  5V/1A  9V/1.5A
 Méret  110 x 10.5mm
 Súly  73g

 

Mért adatok

Feszültség: 9.2V
Áramerősség: 0.9A

Összegzés

A töltő hozta a specifikációjában szereplő értékeket. Bár feleannyiba kerül mint a Blitzwolf töltője, minőségben és teljesítményben nem marad el tőle, így kimondottan jó választás. A Banggood-os értékelései is mint nagyon jók.

A töltőt a Banggodon vásároltam 3000 forintért


Olcsó vezeték nélküli töltő

Szolid ár, szolid teljesítmény lehetne a mottója ennek a készüléknek. A tesztelt eszközök közül ez a legnagyobb, legvékonyabb is. Bár nagy méretű, nem mindegy, hogy hova tesszük a telefont. Itt is pontosan középre kell helyezni. A töltés megkezdéséről vagy a befejezéséről a töltőlap nem ad visszajelzést, azt a telefonról kell leolvasnunk. Nem nagy dolog, de az elején érdemes mindig megvárni, hogy tudjuk valóban elkezdődött-e a töltés.

Specifikáció

 Márka  
 Modell  MC-02A
 Töltési távolság  
 Frekvencia  
 Hatékonyság  
 Input  DC 5V/2A
 Output  5V/1A
 Méret  155 x 85 x 10mm
 Súly  68g

 

Mért adatok

Feszültség: 5.2V
Áramerősség: 0.7A

Összegzés

Bár nem egy gyors töltőről van szó, a specifikációjától is el marad egy kicsit, de működik. Érdekes, hogy a Samsung töltője sem sokkal jobb és az ára annak töredéke. Mivel a mai telefonok akkumulátora 2500-3000mAh-ás is lehet, csak akkor érdemes ezt a lassú töltőt választani, ha egész éjszaka van idő tölteni.

Hol kapható

A Banggood-on kapható tiritarka színekben is 1000 forintért.

 

Vezeték nélküli töltést támogató telefonok (Qi szabvány)

Samsung Galaxy Note 7/S7/S7 Edge/S6/S6 Edge/S6 Edge +/S6 Active, Galaxy Note 5
Google Nexus 4/5/6
Nokia Lumia 1520/930/928/920/830/735, Lumia 950/950XL
HTC 8X (US version), Droid DNA, Thunderbold
Moto Maxx, Droid Turbo 2/Turbo/Mini, Motorola Moto 360 Smart Watch
LG Optimus 2/G/G pro
SONY Xperia Z4v/Z3V
BlackBerry Z30, Classic

 

Összegzés

Látható, hogy a kábeles 1.6A-hez képest a legjobb töltők is csak 1A-t tudtak. Ha ehhez hozzávesszük a 70%-os hatékonyságot, akkor ez még kevesebb. De 9V-on ~0.7A még mindig több, mint egy régi, jófajta 5V/1A-es töltő, így akár 3 órán belül készre tölt a telefonunk. Tekintve hogy elég csak leraknunk a telefont a töltéshez, mindig töltve lehet a készülék.

Érdekes volt, hogy mint kábelről, mint a vezeték nélküli töltőről csak akkor töltött 9V-on, amikor a telefon képernyő kikapcsolt állapotban volt. Bekapcsolt képernyővel mindkét esetben csak 5V/0.9A mértem a fali töltő kimenetén.
A töltés során a telefont kb. egy centiméteres pontossággal kell a töltő közepére rakni. Ha ettől jobban eltérünk, először a töltőáram nagysága csökken, majd megszűnik a töltés is. Vagyis egy hanyagul lerakott telefonnál előfordul hogy sokat kell várnunk a feltöltésre. Szerencsére a töltés megkezdésekor a legtöbb készülék világít, így legalább azt tudjuk hogy megkezdte a töltést. A töltők akkor is működnek, ha van rajtuk valami és úgy tesszük rá a telefont. Persze így nehezebb eltalálni a megfelelő pozíciót.

A Blitzwolf és a Fast Wireless charger között nem volt számottevő teljesítménybeli különbség. Mindkettő tette a dolgát. A Samsung töltője kicsit csalódást keltő volt, valószínűleg még a Fast charge szabvány előtt készült és még most is árulják. A névtelen töltő is régi darab, így lassú, de legalább olcsó.

A fentieken kívül számos más vezeték nélküli töltőből is választhatunk. Érdemes Fast Charger-t választani, amely 9V-on villámgyorsan tölt, ha még sem tudná a készülékünk, akkor kompatibilis módban tud tölteni és később a töltőt már nem kell lecserélnünk. A névtelen 5V-os töltők is működhetnek, de csak akkor válasszuk, ha csak éjszaka töltjük a telefonunkat.


+1 Ráadás

Akinek a készüléke nem támogatja a vezeték nélküli töltést, de még is szeretné úgy tölteni a telefonját, kapható olyan kiegészítő, melyet a telefon hátlapja és a telefon közé lehet tenni, a kilógó vezetéket pedig a microUSB csatlakozóba dugni. (de ha szerencséje van akkor az adott típushoz gyártva a telefon és a hátlapja közé betehető is kapható) Így utólag is elérhető ez a kényelmi funkció, igaz, elég lassan tölt.

hatlap-nelkuli-mobil-telefon-tolto-teszt-blitzwolf-fast-charger-samsung-noname-wireless-charger-9v-5v-usb-01.jpg


Vásárláskor érdemes figyelni a csatlakozó irányára, mert nem mindegy melyik oldala néz a telefon felé, és ha rosszat vásárolunk, akkor vagy nem tölt, vagy nem tudjuk bedugni a telefonba. A Samsung telefonokon tipikusan másik irányba szerelik be a microUSB csatlakozót a többi telefonhoz képest.

Iphone-ra 2300 Ft.

MicroUSB-s telefonhoz 1800 Ft, van egyik irány és másik irány is.

USB Type-C-s telefonhoz 2000 Ft.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5412399897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.04.13. 19:35:58

Kövezzetek meg, de szerintem ennek semmi értelme. Töltés közben a telefon gyakorlatilag nem használható, ellenben a vezetékes töltővel. Sokkal lassabban tölt, mint a vezetékes töltő. Ehhez is ugyanúgy kell egy aljzat, hisz a töltőt be kell dugni. A vezetékes gyorstöltőkkel pikk-pakk feltölthető a telefon és bírja egy napig. Ezzel meg vacakolhatok egyfolytában....

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.13. 19:43:23

@onlajnok: Én amiatt használom, mert így nem kell foglalkoznom a töltéssel. Ha az asztalra raktam a telefont, már tölti is. Amikor vezetékről töltöttem, tuti le kellett húznom párszor, mire feltöltött, így a microUSB csatlakozó is folyamatosan amortizálódott.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.04.13. 19:51:14

@Kinai cuccok blog: tény, hogy én nem túlzottan intenzíven használom a telefonom, egy egy Redmi 3 pro-m van, folyamatosan menő mobilnet és GPS mellett, reggel a melóba beérve feltöltöm egy fél óra alatt, aztán másnap megint. Egy USB kábel mindig van nálam, ha úgy hozza a helyzet bárhol tudom tölteni.

Egyébként tokon keresztül képes ez működni?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.13. 20:10:49

@onlajnok: Igen, kb. 0.8cm távolságban tud még tölteni. (kivéve ha fém tok)

Infamous 2017.04.13. 20:55:39

Már ugrok is neki szétberhálni az iphone-t, hogy bele tudjam installálni a vezeték nélküli töltő mod-ot.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.13. 21:01:29

@Infamous: Nem kell szétberhálni hozzá a telefont, a tok és a telefon közé is lehet tenni. Célszerűbb is, ha időnként adatátvitelre is használni szeretnénk a csatlakozót.

Infamous 2017.04.13. 21:03:57

@Kinai cuccok blog: na így viszont minden centet megér! :D

eßemfaßom meg áll 2017.04.14. 08:46:18

"A vezetékről történő töltés kényelmetlen és gyorsan tönkre teszi a csatlakozót"

Egy ezres egy olyan pöcök kábellel amit az usbcsatlakozóba kell dugni és mágnesesen csatlakozik hozzá a töltőkábel. Onnantól örökélet a csatlakozó, félálomban sötétben is össze lehet pattintani (irányfüggetlen)

Ferenczi Julia 2017.10.12. 14:16:54

Most hozta a postás (BlitzWolf BW-FWC1 Fast Charge Qi Wireless Charger ) Samsung S6 Edge telefonhoz rendeltem. Az eredeti Samsung töltőfejet használtam, de csak normál vezeték nélküli töltésre képes. Próbáltam a Samsung kábellel is, helyzet változatlan. Hatalmas csalódás! Az árát tekintve, így hogy nem működik a gyors töltés... DRÁGA!!!! Most levelezek a forgalmazóval. (Banggood)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.10.13. 10:07:38

@Ferenczi Julia: Nekem azóta is rendben megy. Remélem rendben kárpótolnak!
Sokszor nekiállnak alkudozni, hogy csak egy részét térítik vissza, hiszen működik, csak nem minden funkciója. (de ez sok eladóra igaz)

Ferenczi Julia 2017.10.16. 11:50:50

Banggood-al levelezek, meglátom mire jutok. Megkerestem a Samsungot Íme a válasz:
Tisztelt Ferenczi Júlia!

Köszönjük, hogy kérdésével megkeresett bennünket.

Engedje meg, hogy tájékoztassuk, hogy a vezeték nélküli gyorstöltés az S6 családból csak az S6 Edge + esetén érhető el, a EP-PN920BBEGWW típusú töltő segítségével.

Természetesen az S6 és S6 Edge készülékeket is töltheti vele, de a gyorstöltés csak az S6 Edge + telefonon működik.

Tehát egyértelmű hogy az S6 szérián a vezeték nélküli gyors töltés nem működik! Jó alaposan megvezetik a vásárlót és nem csak a Banggood. Az Ebay, a Gearbest és még sorolhatnám.

Üdvözlettel: Ferenczi Julia

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.10.16. 14:04:03

@Ferenczi Julia:
Néztem a Samsung oldalát, sajnos ott sem tüntetik fel hogy tudná.
Tudja a fast charging-et és a wireless charging-et. De nem pontosítanak, hogy wireless módban nem tudja a fast charging-et. Ez inkább a Samsung hibája, hogy félreérthetőek.

Viszont azt is láttam, hogy a BG-n ezt már februárban jelezte az egyik vásárló (az egyetlen 3 csillagos értékelés)

Sovány vígasz számodra, hogy most már ki van írva, valószínűleg a te reklamációd hatására:
"Note:Only Samsung Galaxy Note 8/Note 7/Note 5/S8/S8 +/S7/S7 Edge/S6 Edge + can support fast wireless charging."

Mondjuk legalább fejlődik a terméklap, sok oldalon úgy hagynák. Bevallom, én sem néztem hogy az S7 ezt alapból tudja-e. Szerencsére igen.

Sajnálom, esetleg valami visszatérítést felajánlottak?

Ferenczi Julia 2017.10.16. 14:32:47

Én meg azt sajnálom, hogy nem készítettem egy képernyő fotót arról az oldalról amikor megrendeltem! Innentől fogva azt mondanak amit akarnak.
Elküldtem nekik a levelet fotókkal, jelzek ha valami történik ez ügyben.

Ferenczi Julia 2017.10.18. 20:48:10

Sajnos nincs kompenzáció. Közöltek velem, hogy rosszul választottam. Nem foglalkozok vele, lesz helye a családban.
Köszönök mindent, további jó munkát.

dobos64 2017.11.20. 12:33:21

Üdv mindenkinek!
Mennyire melegedhet a vezeték nélküli töltő, és a telefon töltés közben?
Én egy Fast wireless charger-t próbáltam, és egy töltő vevő egységet tettem a telefon, és a tok közé.
Nekem a töltő 1 órás töltés után 46-49 C fokos, a telefon képernyője 32-35 C fokos volt. A telefon töltés közben ki volt kapcsolva. Ez természetes melegedés? Nem teszi tönkre a telefont, és az akkut?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.11.20. 12:43:00

@dobos64: Nekem nem melegedett jobban, mint normál töltés közben.
A tok hőszigetel, normál töltésnél mennyire melegszik fel?
Tok nélkül is megpróbálnád hogy jobb-e a helyzet?
Nem tudom mekkora melegedést bír el. A töltőnek valszeg. mindegy (csak tekercs meg minimális elektronika), a telefon a kérdéses. Azt kellene megnézni, hogy töltés után tokból kivéve hány fokos a hátlap, illetve ugyanezt tok nélkül töltve.

dobos64 2017.11.20. 13:07:08

@Kinai cuccok blog:
Ha simán USB-vel töltöm, nem melegszik a hátlap.
Töltés után a tokot mértem, ami 38-40 C fokos volt. A töltő vevő egysége a tok, és a hátlap között volt.
A telefon hátlapja fém, a tok vékony műanyag tartó, és 2 mm-es műbőr. ( "könyv tok" )

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.11.20. 13:19:19

@dobos64: Értem. Valszeg. nem kéne ennyire melegednie. Reméljük nem lesz gond!
A telefonokba van hőmérséklet mérő, mely zárlatos aksi esetén kikapcsolja a telefont. Ha esetleg azt tapasztalnád, hogy a telefon újraindul vagy kikapcsol, akkor az már előre jelzi a problémát.
Ettől többet inkább szervizes tudna mondani. (Bár a szerviz és a bolt gyakran együtt van, szóval azzal szokták kezdeni hogy leszólnak minden nem náluk kapható dolgot, többek között a Kínából rendelteket, bár részben igazuk van mert sok szemét is kapható)

dobos64 2017.11.23. 21:50:23

@Kinai cuccok blog:
Kivettem a töltő vevő egységét a tok, és a hátlap közül, és így próbáltam a töltést. Egészen érdekes hőadatok jöttek ki. A telefon teljesen hideg maradt.
A töltő 35-40 C fokos volt, viszont a vevő egység 58-61 C fokos volt. Úgy néz ki, hogy a vevőegység a ludas a melegedésér. Lehet hogy a vevő rossz? Nagyon úgy néz ki, hogy az melegíti a töltőt, és ha a tok alatt van, a telefont is.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.11.23. 22:29:43

@dobos64: Nekem is van ilyen olcsó külső vevőm, néztem, de sajnos már nem működik, így nem tudom megmérni a hőmérsékletét. Önmagában egy tekercs mindig melegszik, kérdés az, hogy mennyire. A telefonba építettek valószínűleg jó minőségűek, ezért kevésbé melegednek, az olcsó külső egységek pedig jobban. Korábban is használtam ilyet, nekem szilikon tok mögött volt, de nem volt ilyen gondom. (bár az is melegedett egy kicsit)
süti beállítások módosítása